Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ «ΜΑΞΙΛΑΡΙ» ΤΟΥ ΤΧΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Νέο διετές Μνημόνιο με νέο δάνειο έως 15 δισ.

Σε στενό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση, με τους δανειστές να αυξάνουν τις πιέσεις επιδιώκοντας να «δέσουν» τη χώρα με ένα ακόμα αυστηρό πρόγραμμα μετά τη λήξη του υφιστάμενου Μνημονίου. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι στο σημερινό Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους ομολόγους του, ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας εν όψει της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα.

Στο σημερινό Eurogroup οι εταίροι θα πιέσουν για αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των απαιτήσεων της τρόικας Στο σημερινό Eurogroup οι εταίροι θα πιέσουν για αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των απαιτήσεων της τρόικας Είναι χαρακτηριστικό ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι εταίροι σχεδιάζουν η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, η οποία θα αντικαταστήσει τα δάνεια της τρόικας, να είναι «ραμμένη» στα μέτρα των δανειστών, ώστε να συνεχιστεί η αυστηρή επιτροπεία της ελληνικής οικονομίας.

Η προσπάθεια των δανειστών έχει ξεκινήσει περιορίζοντας τις δυνατότητες της κυβέρνησης να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο λήψης ενός νέου δανείου από την τρόικα, το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα συνοδεύεται με νέους αυστηρούς όρους.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι παρά τα «θετικά» αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests, το «μαξιλαράκι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν μπορεί να θεωρηθεί διαθέσιμο στο σύνολό του. Οπως αναφέρουν, τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατηρηθούν στο ΤΧΣ, ώστε να καλυφθούν ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες μικρότερων τραπεζών.

Αντίστοιχα, οι Βρυξέλλες καταρρίπτουν το ελληνικό επιχείρημα ότι στα διαθέσιμα του ΤΧΣ μπορούν να προστεθούν τα 6 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών, από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων.

Οπως έχει γράψει η «Ε», τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις για το πότε αλλά και το εάν θα επιστρέψουν τα κέρδη στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να καλύψουν τα κεφάλαια της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης με ένα νέο δάνειο έως και 15 δισ. ευρώ, με στόχο η Ελλάδα να οδηγηθεί στην υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου το οποίο θα έχει διάρκεια για τουλάχιστον 1+1 χρόνο ακόμα.

Παράλληλα, το νέο Μνημόνιο θα προβλέπει συνέχιση της αυστηρής εποπτείας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που επιθυμούν διακαώς οι Ευρωπαίοι.

Οι δεδομένες πιέσεις των δανειστών έχουν οδηγήσει το μέγαρο Μαξίμου στην υπαναχώρηση σε σχέση με τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει στην τρόικα αναφορικά με την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Η μόνη αντίσταση η οποία διατηρείται ακόμα από ελληνικής πλευράς είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων θα φέρει ενδοκυβερνητική θύελλα.

Σε αυτές τις αντιστάσεις οι δανειστές απαντούν ζητώντας να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων έως το τέλος του χρόνου, χωρίς να μείνει τίποτα για το μέλλον.

Παρ' όλα αυτά κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η κλιμάκωση των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών εντάσσεται στη συνήθη πρακτική της τρόικας το διάστημα λίγο πριν από κάθε διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση διαφέρει από τις προηγούμενες καθώς όχι μόνο είναι η τελευταία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, αλλά συνδέεται τόσο με το χρέος όσο και με την επόμενη ημέρα του προγράμματος.

**

...και η κυβέρνηση το ονομάζει «μαξιλάρι ασφαλείας»

Η Ελλάδα επιμένει ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει «γεύση» Μνημονίων και θα αφορά μόνο μια ενδιάμεση περίοδο περιορισμένης εποπτείας από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. διάρκειας 6-12 μηνών.

Οπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα δίχτυ ασφαλείας στη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενδιάμεση αυτή περίοδο.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως τα σχέδια εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, το «μαξιλάρι» αυτό θα μοιάζει με την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων» (enhanced conditions credit line - ECCL) στην οποία έχουν πρόσβαση τα μέλη της Ευρωζώνης από τον ESM, αλλά χωρίς τους όρους ενός Μνημονίου στους οποίους έχουν συνηθίσει οι Ελληνες, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

«Λιγότεροι όροι»

Ο κ. Χαρδούβελης περιέγραψε τη νέα σχέση με τους εταίρους-δανειστές και τη μορφή που θα έχει η εποπτεία λέγοντας ότι «θα τελειώσει η μικροδιαχείριση από την άποψη πως θα υπάρχουν λιγότεροι όροι στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε» και επισήμανε «περιμένουμε πως οι έλεγχοι δεν θα είναι τόσο επίσημοι και δεν θα δημιουργήσουν το κομφούζιο που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα καθώς θα προσφέρει εμπιστοσύνη στις αγορές εάν συνεχίσει να ελέγχει την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ωστόσο ότι «η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι».

Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015, λέγοντας απλά ότι δεν είναι πολύ μεγάλες, ενώ αναφορικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είπε ότι αναμένει οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της για τη μετα-μνημονιακή εποχή. «Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι αν τελικά καθορίσουμε μια συμφωνία, καθορίσουμε την επόμενη ημέρα.

Το να καθορίσουμε την επόμενη ημέρα σημαίνει πως θα δώσουμε στις αγορές μια ιδέα για το πού βαδίζει η Ελλάδα», ανέφερε. «Θα θέλαμε να βγούμε στις αγορές αφότου κλείσουμε μια συμφωνία, γιατί μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spreads να υποχωρήσουν. Οπότε είναι καλύτερο για εμάς να βγούμε μετά», υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κυβέρνηση
Eurogroup
Κύριο θέμα
Παίζουν με τις λέξεις...
Για το ίδιο θέμα
Eurogroup εκτός ελέγχου