Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ 29,4%, Ν.Δ. 19% ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PALMOS ANALYSIS

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά

Το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η δικομματική κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ενισχύοντας την εικόνα ρευστότητας * Το 46% των ερωτηθέντων, σχεδόν ένας στους δύο, πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου

Διψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου δείχνει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το SBC TV, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινείται στα επίπεδα του 29,4% και τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο 19%, δήλαδή στα επίπεδα του ιστορικά χαμηλού ποσοστού (18,85%) που είχε καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012. Ταυτόχρονα, όμως, τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου καταδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος και αδυναμία ανάδειξης σταθερής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 46%, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, πιστεύει πως καμία κυβέρνηση, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ., δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου.

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, της τάξης του 8,6% που επιλέγει λευκό, άκυρο και αποχή. Την ίδια στιγμή τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν το 8,3%, ενώ στο όριο του 3% βρίσκεται το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τα ποσοστά των δύο κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης αθροίζουν συνολικά 23,1% (Ν.Δ. 19% και ΠΑΣΟΚ 4,1%) και υπολείπονται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,3%, ενώ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν μαζί μόλις το 48,4% του εκλογικού σώματος. Αν και η δημοσκόπηση δείχνει εφτακομματική Βουλή, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται στα επίπεδα του 4,3% και 4,1%, ενώ οι ΑΝΕΛ είναι στο όριο εισόδου στη Βουλή. Παράλληλα, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, που εμφανίζουν σίγουρη είδοσο στη Βουλή, συγκεντρώνουν 6,5% και 5,4% αντίστοιχα.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων. «Δεν έχω αποφασίσει», απαντά αυθόρμητα το 9,7% των ερωτηθέντων. Η τελική κατανομή αυτού του ποσοστού στην κομματική ψήφο θεωρείται αδύνατο να αλλάξει την εικόνα ρευστότητας του πολιτικού συστήματος και ουσιαστικά μπορεί να επιδράσει μόνο στο εύρος της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Πάντως, στο κεντρικό πολιτικό δίλημμα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα εκτός Μνημονίου το 24% απαντά «κυβέρνηση Ν.Δ.», ενώ επίσης χαμηλό ποσοστό, της τάξης του 27%, συγκεντρώνει και η απάντηση «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αδιαμφισβήτητη, καθώς το 63%, ανεξάρτητα από το τι κόμμα ψηφίζει, πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, ενώ μόλις το 25% απαντά ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ.

Η εικόνα ρευστότητας του πολιτικού συστήματος και έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει σ' έναν βαθμό και το γεγογός ότι το 54% πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 43% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Τέλος, καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από το 37% των ερωτηθέντων ο Αντώνης Σαμαράς, και από το 30% ο Αλέξης Τσίπρας. Κανένας από τους δύο, απαντά το 31%.

* Σήμερα Πέμπτη (18.00 με 20.00) η δημοσκόποηση θα παρουσιαστεί στο SBC TV με ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις τράπεζες και την οικονομία

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕ PDF

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γκάλοπ
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης
Σχετικά αρχεία
el06--2 - 1.04 MB