Έντυπη Έκδοση

* ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε από τη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Η μεθόδευση της κυβέρνησης να καταθέσει τη ρύθμιση για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια ως τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (κύρωση κοινοτικών οδηγιών) οδήγησε χθες σε αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Είχε προηγηθεί οξύτατη επίθεση από την πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για απαράδεκτες ενέργειες που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια όχι μόνο των βουλευτών αλλά και του κοινοβουλευτισμού και οδηγούν σε εκφυλισμό τη Δημοκρατία.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Δικαιοσύνης και Παραγωγής προτάσσοντας το σκεπτικό ότι η τροπολογία δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της πρώτης επιτροπής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Βιρβιδάκης απέρριψε το αίτημά της, υποστηρίζοντας ότι κοινή συνεδρίαση των επιτροπών αποφασίζεται μόνο από τη Διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου.

«Ο Κανονισμός της Βουλής λέει ότι όταν σε ένα νομοσχέδιο εντάσσονται ρυθμίσεις που εμπίπτουν σε αρμοδιότητες άλλων επιτροπών, τότε γίνεται κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών» επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η άρνηση ωστόσο του κ. Βιρβιδάκη να αποδεχθεί το αίτημά της, αλλά και η απόρριψη της πρότασης της βουλευτού, από την πλευρά του, να συζητηθεί σε βάθος η ρύθμιση με τη δικαιολογία ότι ο Κανονισμός προβλέπει οι εκπρόθεσμες τροπολογίες να συζητούνται μόνο στην Ολομέλεια του Σώματος προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο και τελικά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση.

Γεγονός είναι ότι και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του με την τακτική της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι δεν είναι και ο ορθότερος τρόπος αυτός με τον οποίο ήρθε η τροπολογία στη Βουλή. «Η κυβέρνηση αδίκησε τον εαυτό της. Είναι βέβαια μια ρύθμιση που δεν έπρεπε να καθυστερήσει, αλλά καταθέτουμε τον προβληματισμό μας για το ότι η τροπολογία θα συζητηθεί μόνο στην Ολομέλεια». Ο ίδιος βέβαια καυτηρίασε τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Κατά της αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Εξέφρασε όμως την άποψη, όπως και ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ, ότι η τροπολογία για τα επιχειρηματικά δάνεια θα έπρεπε να έχει κατατεθεί ως αυτοτελές νομοσχέδιο.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι ΑΝΕΛ, αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ
Δάνεια