Έντυπη Έκδοση

Εκνευρισμός στην Αγκυρα από την τριμερή του Καΐρου

Η Αγκυρα έχει εκνευριστεί από τη σύγκληση συνάντησης κορυφής των ηγετών των Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Αθήνα και Λευκωσία δεν μπορεί παρά να εστιάζουν την προσοχή τους στο ενδεχόμενο έντασης, αλλά και επέκτασης των τουρκικών προκλήσεων. Ηδη, άλλωστε, μετά την πειρατική έξοδο του «Μπαρμπαρός» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολούθησε η επίδειξη σημαίας στο Αιγαίο.

Η τουρκική κορβέτα που βγήκε βόλτα, όχι μόνο στα διεθνή, αλλά και σε ελληνικά χωρικά ύδατα, έδειξε με τον πιο προκλητικό τρόπο πως δεν ασκεί το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης, αλλά δίνει συνέχεια στη διεκδικητική και αναθεωρητική πολιτική της Αγκυρας. Με το ίδιο, μάλιστα, θράσος εμφανίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, και ο Τούρκος βουλευτής Οσμάν Μπακ που εκπροσωπούσε το κόμμα του Τ. Ερντογάν.

Τα γεγονότα αυτά, απόλυτα εναρμονισμένα με την ανακοίνωση που έβγαλε το Τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας μετά την πρόσφατη συνεδρίασή του, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως η Αγκυρα μπορεί όχι μόνο να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο, αλλά και να προχωρήσει σε νέες πειρατικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ενώ, μάλιστα, το σεργιάνι του τουρκικού πολεμικού περιορίστηκε στο Αιγαίο, το ενδεχόμενο νέας απόπειρας τετελεσμένων τοποθετείται πρωτίστως στην Αν. Μεσόγειο. Ιδίως, μάλιστα, στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Κύπρο και το Καστελόριζο, σε περιοχές της κυπριακής, αλλά και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η Τουρκία έχει εντάξει στις διεκδικήσεις της και στις οποίες, πολλές φορές έως τώρα, έχει αναπτύξει απόπειρες τετελεσμένων.

Είναι, ήδη, περισσότερο από βέβαιο πως η Αγκυρα, που μαίνεται εναντίον του Αιγυπτίου προέδρου Αλ Σίσι, έχει εκνευριστεί από τη σύγκληση συνάντησης κορυφής των ηγετών των Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Δεν μπορεί, άλλωστε, παρά να υπολογίζει σοβαρά πως, μετά από εκείνον που καταλήγει στο Ισραήλ, είναι ο δεύτερος άξονας που στήνουν η Αθήνα και η Λευκωσία στην Αν. Μεσόγειο... Και βέβαια δεν ικανοποιείται η Αγκυρα από τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι η τριμερής συνάντηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Μεσογειακού Διαλόγου, ότι σκοπός της είναι το άνοιγμα σε ευρύτερες, πολυμερείς και πολυθεματικές συνεργασίες και ότι σε κάθε περίπτωση προτάσσεται ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για την Αγκυρα, που άλλοτε επικαλείται και άλλοτε αρνείται το Δίκαιο της Θάλασσας, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Γι' αυτήν, άλλωστε, προέχει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας δεσπόζουν οι τομείς της ενέργειας και της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Δεν βλέπει να χωρά η ίδια σε κανένα παιχνίδι πολυμερούς μεσογειακής συνεργασίας, καθώς δεν έχει καλές σχέσεις με καμιά από τις χώρες της Αν. Μεσογείου. Και βέβαια δεν θέλει να μοιραστεί με κανένα ρόλους και συνέργειες που διεκδικεί αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό της. Επιμένει, άλλωστε, στην άποψή της ότι οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δεν μπορεί να οριοθετηθούν χωρίς δική της συμμετοχή και πως η ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται ούτε με την κυπριακή, ούτε με την αιγυπτιακή. Οπως επιμένει και στη σχιζοφρενική άποψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα», αλλά υπάρχει το ψευδοκράτος και μπορεί η ίδια να εμφανίζεται αντ' αυτού.

Βάσιμα λοιπόν μπορεί να εκτιμάται πως η Αγκυρα θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προκλήσεις από την Κύπρο, ώς το Καστελόριζο και το Αιγαίο. Στη διαμόρφωση, ωστόσο, των αντιδράσεών της συλλειτουργούν πολλοί παράγοντες. Από την εθνικιστική υπεροψία απέναντι στον ελληνισμό ώς τον εκνευρισμό για την κατάρρευση των νεοοθωμανικών βλέψεών της. Και βέβαια ο πονοκέφαλος που προκαλεί ένας ακόμη άξονας με ελληνικό χρώμα στην Αν. Μεσόγειο, όπως αυτός που στήνουν τώρα ο Α. Σαμαράς, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Αλ Σίσι. Πονοκέφαλος που απεικονίζεται ακόμη και με πολεμικές κραυγές μέσα από άρθρα του κατευθυνόμενου τουρκικού Τύπου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο