Έντυπη Έκδοση

Η ενέργεια ενώνει Λευκωσία και Τελ Αβίβ

Κλείδωσε χθες, όπως αναμενόταν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβινγκτορ Λίμπερμαν στην Κύπρο, η ημερομηνία της μετάβασης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

 Σε δηλώσεις του ο κ. Λίμπερμαν τόνισε πως κάθε χώρα στην περιοχή θα πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, και χαρακτήρισε αχρείαστη τη δημιουργία εντάσεων σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή.

Οσον αφορά τη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα της Ενέργειας, ο κ. Λίμπερμαν ανέφερε πως αναμένει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι δύο χώρες θα επιτύχουν απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης διεθνών εταιρειών. Οπως σημείωσε «είναι ένα μεγάλο οικονομικό έργο, υπάρχουν πολλές επενδύσεις, ενώ είναι επίσης πολιτικά ευαίσθητο. Προσπαθούμε να χειριστούμε αυτή την πρόκληση με έναν πολύ υπεύθυνο τρόπο».

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Την εμπειρία των ΗΠΑ στην αλλαγή από εισαγωγέα ενέργειας σε εξαγωγέα και την επίδραση που έχουν στην παγκόσμια αγορά οι νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων συζήτησαν χθες, στη Λευκωσία, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Αμος Χόχσταϊν και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Κατά τη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψή του ο κ. Χόχσταϊν συναντήθηκε και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ είχε επαφές και με ειδικούς σε θέματα ενέργειας και εκπροσώπους του τομέα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό υφυπουργό σημείωσε πως οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί από την παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Τουρκία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική