Έντυπη Έκδοση

Πρόκληση η κρίση στη Μέση Ανατολή

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο κρύβει αρκετούς κινδύνους, για το λόγο αυτό ενθαρρύνω την κάθε πλευρά, απευθυνόμενος στην Αθήνα και στην Αγκυρα, αλλά και στη Λευκωσία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης» δήλωσε χθες ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, κ.

Αϊντε, στην Αθήνα, ύστερα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα όμως ότι η αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων και ο επιμερισμός των εσόδων στο μέλλον από την αξιοποίησή τους είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει από σήμερα να αποσαφηνιστεί καθώς αφορά και στις δύο πλευρές.

Η κρίση εν τω μεταξύ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μία «πρόκληση και για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους», καθώς καλούνται να διαχειριστούν ένα «κοινό πρόβλημα» και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουν είναι μέσω μιας «κοινής λύσης».

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του σημείωσε ότι η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου και πως «μιλάμε για μία διαδικασία του ΟΗΕ, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ' εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική