Έντυπη Έκδοση

Ασκοπος συναγερμός για την πλατφόρμα

Αναστάτωση δημιουργήθηκε χθες το απόγευμα από «έκτακτη είδηση» που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ για μεταφορά πλατφόρμας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπήρξε άμεση αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία διέψευσε την πληροφορία, σημειώνοντας πως πρόκειται για πλοίο- γεωτρύπανο το οποίο απέπλευσε από την Αλεξανδρέττα με προορισμό το λιμάνι Λεμεσού στην Κύπρο για σκοπούς επισκευών.

Το πλοίο με σημαία Μάλτας ανήκει στη ρουμανική εταιρεία EDT και ονομάζεται «Jupiter». Βρισκόταν για κάποιες εργασίες στην Τουρκία και μετά την ολοκλήρωσή τους είχε προγραμματίσει τη μετάβασή του στη Λεμεσό, στο πλαίσιο συμβολαίου με κυπριακή εταιρεία για να διενεργηθούν επισκευές. Παράλληλα με τη Λευκωσία την «είδηση» διέψευσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία σημείωναν ότι τα ΜΜΕ πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά αυτή την περίοδο, καθώς η ένταση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει πανικό λόγω λανθασμένων πληροφοριών. Σημειώνεται πως κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την παρουσία του πλοίου της ρουμανικής εταιρείας στη Λεμεσό με τις έρευνες του τουρκικού πλοίου «Μπαρμπαρός» και την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο. Η Λευκωσία αναφέρει πως η κατάσταση ελέγχεται και οι τουρκικές προκλήσεις παρά τις προσπάθειες της Αγκυρας δεν επηρεάζουν ούτε τον προγραμματισμό των γεωτρήσεων ούτε και τις διπλωματικές διεργασίες, οι οποίες ανησυχούν την Αγκυρα που αντιλαμβάνεται πως είναι απομονωμένη.

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα συζητήσει όλο το φάσμα των εξελίξεων σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις κοινές δράσεις Αθηνών και Λευκωσίας σε πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο. Θα προσφωνήσει επίσης την κυπριακή Βουλή και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Κάιρο μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να λάβουν μέρος στην τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Μπλόφα

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν πως οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ για εξασφάλιση πλατφόρμας από τη Ρουμανία, η οποία θα μεταφερθεί στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το Βουκουρέστι έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ουδέποτε η Ρουμανία θα συνέβαλλε με οποιοδήποτε τρόπο στην παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει πλατφόρμα και από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Τηλεοπτικό show

Η Τουρκία θέλοντας να συντηρήσει το κλίμα έντασης επιστράτευσε τα τηλεοπτικά κανάλια TRT και NTV, στα οποία δόθηκε άδεια να επιβιβαστούν στη φρεγάτα «Γκελίμπολου» η οποία συνοδεύει το «Μπαρμπαρός» στις έρευνες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ρεπορτάζ που προβλήθηκαν στην Τουρκία παρουσιάστηκε ο ρόλος της τουρκικής φρεγάτας, η οποία απαγορεύει σε κάθε πλοίο να προσεγγίσει σε απόσταση τριών χιλιομέτρων το «Μπαρμπαρός». Για προφανείς λόγους μεταδόθηκαν εικόνες από τα ραντάρ του πλοίου που παρουσιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ και τα σημεία που πλέουν τα τουρκικά σκάφη, δρώντας δήθεν κατ' εντολήν των Τουρκοκυπρίων προς υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, από σήμερα ξεκινάει στην ανατολική Μεσόγειο αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ μαζί με το Πακιστάν. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τουρκία. Η άσκηση θα διαρκέσει ως τις 12 Νοεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΑΟΖ
Τουρκία
Γεωτρήσεις
Κύπρος