Έντυπη Έκδοση

Δύο εκπλήξεις έβγαλαν οι κάλπες

Εξι έδρες ήταν αρκετές για να φέρουν την ανατροπή στην αμερικανική Γερουσία στις ενδιάμεσες (γνωστές ως midterms) εκλογές της Τρίτης υποχρεώνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία μάλλον δυσάρεστη «συγκατοίκηση» τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του.

Πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός» Πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός» Η λεγόμενη (sic) «Ομπάμα-μανία» του 1998 παρέδωσε τη σκυτάλη στον έντονο σκεπτικισμό και την αμφισβήτηση. Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες έδειχναν την απογοήτευση του εκλογικού σώματος - το 79% των ψηφοφόρων δήλωνε ότι αποδοκιμάζει το έργο του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Τζορτζ Εντουαρντς του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας «μπαίνουμε σε μια κατάσταση μεγαλύτερης ακαμψίας από την παράλυση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα υπάρξει πρόοδος στο μεταναστευτικό, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της υγείας».

Η αλλαγή του κλίματος αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Μιτς Κόνελ, του καινούργιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. «Αυτό το πείραμα της υπερβολικής κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τη χώρα στο σωστό δρόμο», δήλωσε.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση (για την ανανέωση του ενός τρίτου της Γερουσίας, του συνόλου της Βουλής των Αντπροσώπων και την ανάδειξη 36 κυβερνητών) είχε και κάποιες εκπλήξεις, όπως:

* Την εκλογή του πρώτου μαύρου γερουσιαστή στο νότο, ρεπουμπλικανού, μια νίκη που ενδέχεται να επιτρέψει στο ρεπουμπλικανικό κόμμα τη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης πέραν των λευκών ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα: Οι ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας, στις νότιο-ανατολικές ΗΠΑ φαίνεται να στέλνουν στη Γερουσία τον 49χρονο Τιμ Σκοτ, τον πρώτο μαύρο που εκλέγεται στο Νότο μετά τον εμφύλιο πόλεμο στα τέλη του 1870. Ο Σκοτ ήταν, ωστόσο, γερουσιαστής από τον Ιανουάριο του 2013 όταν είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, χωρίς όμως να έχει εκλεγεί. Ο Σκοτ προερχόταν από ένα μη προνομιούχο περιβάλλον πριν επιτύχει στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Είναι επί μακρόν υποστηρικτής συντηρητικών θέσεων, είναι ιδιαιτέρως συμπαθής στο Tea Party.

* Την ανάδειξη της νεότερης Αμερικανίδας στο Κογκρέσο αλλά και η ανάδειξη συνολικά 100 γυναικών, νούμερο-ρεκόρ στο ίδιο σώμα. Συγκεκριμένα: Η Ελίζ Στέφανικ, 30 ετών, θα εκπροσωπεί μία βόρεια εκλογική περιφέρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον. Η Ελίζ Στέφανικ είχε εργαστεί στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου (2001-2009).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian, El Pais

** Μαζί με τις εκλογές και 146 δημοψηφίσματα

Εκατόν σαράντα έξι δημοψηφίσματα, που αφορούσαν από το κυνήγι της αρκούδας μέχρι τη νομιμοποίηση της κάνναβης, διενεργήθηκαν παράλληλα με τις ενδιάμεσες εκλογές σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Αλαμπάμα, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για τη σαρία: ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζέραλντ Αλεν πρότεινε πρώτος την απαγόρευση της χρήσης της σαρία από τα πολιτειακά δικαστήρια με σχέδιο νόμου στο πολιτειακό κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε και, αντ' αυτού, το ζήτημα τέθηκε υπό τη μορφή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν τα δικαστήρια θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξένους νόμους.

Στο Μέιν, το δημοψήφισμα αφορούσε το κυνήγι της αρκούδας και ήταν μία πρωτοβουλία οργάνωσης πολιτών με στόχο την απαγόρευση της χρήσης δολώματος, κυνηγετικών σκυλιών και παγίδων.

Στο Ορεγκον και στο Κολοράντο διενήργησαν δημοψηφίσματα σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή της περιεκτικότητας γενετικά τροποποιημένων ουσιών στα τρόφιμα προς ενημέρωση των καταναλωτών.

Στην Αριζόνα, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της χρήσης από ασθενείς με καταληκτικές νόσους φαρμάκων μη εγκεκριμένων από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). «Ναι» στη νομιμοποίηση της κάνναβης είπαν στην Κολούμπια και στο Ορεγκον κ.ο.κ. Δ. Χρ. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
ΗΠΑ