Έντυπη Έκδοση

Κομισιόν: Δυστυχώς, αποτύχαμε να πολεμήσουμε τη φτώχεια

Μία έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann Stiftung για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ε.Ε. και μία σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του «Ποταμιού» Μιλτιάδη Κύρκου προς την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή, ήταν αρκετά για να εκμαιευθεί η «ομολογία» της Κομισιόν ότι απέτυχε στην εφαρμογή της στρατηγικής Ευρώπη 2020 κατά της φτώχειας.

Μη δυνάμενη να πράξει διαφορετικά η Κομισιόν επιβεβαίωσε, στην απάντηση της προς τον έλληνα ευρωβουλευτή, τα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία:

* Περισσότερο από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2013 σε σύγκριση με το 2010.

* Το μερίδιο των νέων και των παιδιών (0-17 ετών) που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν 28% το 2012 ενώ, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων (15-24 ετών) ανήλθε σε 52% κατά το 2ο τρίμηνο του 2014.

* Το χάσμα κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ Βορρά και Νότου αυξάνεται σταθερά και ενώ το επίπεδο κοινωνικής ένταξης στις εύπορες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλό, η κοινωνική αδικία σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ουγγαρία έχει αυξηθεί, με τελευταία στην κατάταξη των 28 χωρών την Ελλάδα.

Στην απάντηση της η Κομισιόν ομολογογεί ανερυθρίαστα ότι «δυστυχώς η Ε.Ε. απομακρύνεται από την επίτευξη του στόχου κοινωνικής ενσωμάτωσης «Ευρώπη 2020» και αναφερόμενη σε χώρες που τελούν υπό προγράμματα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, απάντησε ότι δεν γίνονται ειδικές ανά χώρα συστάσεις ώστε να διασφαλιστεί η εστίαση στα μέτρα που καθορίζονται στο πρόγραμμα. Αναλύουμε ενδελεχώς την κατάσταση, όσον αφορά την απασχόληση και λαμβάνουμε υπόψη την ανάλυση αυτή κατά την αναθεώρηση των προγραμμάτων προσαρμογής, είπε η Κομισιόν και ...καθάρισε!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κομισιόν
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Φτώχεια