Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΕΝΩ ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΕΝΩΝ

Και πάλι στο αίμα η Ιερουσαλήμ

Στη βία επέστρεψε η ανατολική Ιερουσαλήμ που συγκλονίστηκε από συγκρούσεις νεαρών με την αστυνομία και την επίθεση οδηγού σε στάση με ένα νεκρό.

Η ένταση είναι αισθητή στην Ιερουσαλήμ Η ένταση είναι αισθητή στην Ιερουσαλήμ Οι Παλαιστίνιοι ζητούν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επέμβαση της αστυνομίας στην Πλατεία των Τεμένων. Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «επαναλαμβανόμενες ισραηλινές παραβιάσεις».

Ενας οδηγός έριξε χθες το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ πριν βγει από το όχημα και επιτεθεί σε περαστικούς και αστυνομικούς με σιδηρολοστό. Ενας νεκρός και περισσότεροι από δέκα τραυματίες ήταν ο απολογισμός της επίθεσης προτού ο δράστης πέσει νεκρός από πυρά της αστυνομίας. Μια ανάλογη επίθεση είχε σημειωθεί στις 22 Οκτωβρίου, όταν ένας βρέφος και μια τουρίστρια σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε στάση του τραμ.

Στις 29 Οκτωβρίου, ένας 32χρονος Παλαιστίνιος της ανατολικής Ιερουσαλήμ, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Γεχούντα Γκλικ, προσωπικότητα της υπερεθνικιστικής δεξιάς του Ισραήλ που διεκδικεί για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην πλατεία των Τεμένων.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει ντε φάκτο τη Λωρίδα της Γάζας χαιρέτισε τη χθεσινή επίθεση διαβεβαιώνοντας πως ο δράστης ήταν μέλος της και χαρακτηρίζοντας τη φονική επιχείρηση «φυσική απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή-Ισραήλ».

Νωρίτερα χθες είχαν ξεσπάσει ταραχές στην πλατεία των Τεμένων, τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ισραηλινοί αστυνομικοί εισήλθαν για να διαλύσουν μασκοφόρους διαδηλωτές. Στη συνέχεια οι ταραχές επεκτάθηκαν και στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία

Εν τω μεταξύ, η Ιορδανία, η οποία έχει υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή της από τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «επαναλαμβανόμενες ισραηλινές παραβιάσεις» στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο Petra.

Παράλληλα, ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Αμπντάλα Νουρ, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών, Νάσερ Τζούντεχ, να «υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των ιερών τόπων των μουσουλμάνων».

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τις ολοένα και συχνότερες επισκέψεις των Εβραίων στην Πλατεία των Τεμένων, τις οποίες εκλαμβάνουν ως προκλήσεις, ενώ η ισραηλινή ακροδεξιά εντείνει τις εκκλήσεις της να επιτραπεί στους Εβραίους να προσεύχονται στο Ορος του Ναού, όπως αποκαλούν το μέρος αυτό.

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

** «Ισραήλ: Δημοκρατία ή Κράτος Απαρτχάιντ» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστιναικό Λαό «Ιντιφάντα», την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60). Προσκεκλημένος ομιλητής ο Σέρτζιο Γιάχνι, Ισραηλινός αναλυτής, ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Ισραήλ
Παλαιστίνη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος