Έντυπη Έκδοση

Σεβασμό απαιτεί από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός

Ενταση και προβλήματα δημιουργούν οι δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση που εκτονώνονται με εμπρηστικές δηλώσεις και αντιδράσεις. Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός απαίτησε από τις Βρυξέλλες να «σεβαστούν» τη χώρα του μετά τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει εναντίον του όπως και εναντίον του Βρετανού ομολόγου του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια λογική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αρνήθηκε στη συνέχεια ότι έχει «προβλήματα» με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας αλλά υποστήριξε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «έχει πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς» της Ε.Ε.

«Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τον Ματέο Ρέντσι, τον οποίο εκτιμώ πολύ, ούτε με τον κύριο Κάμερον έχω πρόβλημα. Ο κύριος Κάμερον έχει πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς» της Ε.Ε., δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξη Τύπου. Μια μέρα νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είχε κατηγορήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ματέο Ρέντσι για διγλωσσία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

«Δεν είμαι ο τύπος που τρέμει μπροστά στους πρωθυπουργούς ή άλλους θεσμούς», δήλωσε ο Γιουνκέρ, στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας της νέας Επιτροπής, μετά τη δεκαετία της Επιτροπής Μπαρόζο. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την αποφασιστικοτητά του να υπερασπιστεί την τιμή της Επιτροπής έναντι «αδικαιολόγητων επικρίσεων».

Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός απαίτησε από τις Βρυξέλλες να «σεβαστούν» τη χώρα του.

«Είπα στον Ματέο Ρέντσι ότι δεν είμαι επικεφαλής μιας ομάδας γραφειοκρατών. Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός πολιτικού θεσμού και θέλω οι πρωθυπουργοί να σέβονται το θεσμό αυτό», υπογράμμισε ο Γιουνκέρ από την πλευρά του.

«Δεν θα πάω στις Βρυξέλλες για να δώσω εξηγήσεις για το τι πρέπει να κάνω, το είπα στον Γιουνκέρ και τον Μπαρόζο», απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, την περασμένη Πέμπτη, ο Ματέο Ρεντσι είχε κάνει γνωστό ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει το κόστος των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού η επιτροπή του ζήτησε να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2015.

(Πηγές: AFP-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία