Έντυπη Έκδοση

Οι «στιγματισμένοι» μετανάστες ενισχύουν τα βρετανικά ταμεία

Την εκστρατεία του Κάμερον για την ενίσχυση του μεταναστευτικού νόμου με στόχο και την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση αλλά και τα επιχειρήματα του ευρωσκεπτικιστικού UKIP για το «βάρος» των μεταναστών χτυπά νέα βρετανική έρευνα σύμφωνα με την οποία μετανάστες από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνουν στα βρετανικά ταμεία «περισσότερα απ'ότι παίρνουν με τη μορφή κοινωνικών επιδομάτων».

Οι ερευνητές του UCL υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες της Ε.Ε. έχουν ενισχύσει τα βρετανικά δημόσια ταμεία με 20 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 26 δισ. ευρώ). Ειδικά όσοι προέρχονται από τις 10 χώρες, που διεύρυναν την Ε.Ε. το 2004, όχι μόνο δεν προκάλεσαν «τρύπα» στα ταμεία, αλλά έχουν προσφέρει, μέσω της φορολογίας την επταετία 2004-2001, περίπου 6 δισ. ευρώ περισσότερα από τα χρήματα που αντιστοιχούν στα κοινωνικά επιδόματα που έχουν λάβει. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι πλέον «στιγματισμένοι» μετανάστες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν για τους οποίους η κυβέρνηση Κάμερον θέλει να επιβάλει περιορισμούς πλαφόν, έχουν φέρει στα βρετανικά ταμεία τα 5 από τα 20 δισ. στερλίνες.

Η έρευνα δημοσιοποιείται ενώ στη Βρετανία εξελίσσονται πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις και ζυμώσεις με πυρήνα εάν ή όχι η φορολογική συμμετοχή των μεταναστών είναι δίκαιη για το κράτος και τους Βρετανούς πολίτες. Και δέχθηκε τα πυρά της οργάνωσης Migration Watch που υποστηρίζει ότι οι ερευνητές του UCL προβαίνουν σε «δημιουργική λογιστική και ερμηνείες» για να προβάλουν τα επιλεκτικά εκείνα δεδομένα που ζωγραφίζουν μία θετική εικόνα του μεταναστευτικού κύματος στη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κυβέρνηση Κάμερον αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό -εξετάζει περιορισμό του αριθμού τους στη χώρα και αφαίρεση πολλών κοινωνικών επιδομάτων, πριν από το τέλος του έτους.

(Πηγές: BBC, www.guardian.co.uk, ΑΜ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Μεταναστευτικό
Μετανάστες και πρόσφυγες