Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

7+3 χρόνια... φαγούρα

Αρνούνται να παραδεχθούν στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Περιβάλλοντος το ναυάγιο των περιφερειακών σχεδιασμών διαχείρισης των απορριμμάτων και των εργολαβικών αναθέσεων των ΣΔΙΤ των σκουπιδιών, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Μεταθέτουν διαρκώς την τελευταία τριετία τα χρονοδιαγράμματα της ανάθεσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, φθάνοντας πλέον στο 2015-16, για να καλύψουν τις εμπλοκές που έχουν δημιουργηθεί σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των εγγυημένων ποσοτήτων, που προβλέπονται στους όρους των ΣΔΙΤ και των λανθασμένων χειρισμών από την κεντρική κυβέρνηση και πολλές περιφέρειες.

Στο μεταξύ όμως πόλεις της περιφέρειας πνίγονται στα σκουπίδια, ενώ σε περίπου ένα μήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, έρχεται νέα καμπάνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αίσχος των παράνομων χωματερών, καθώς 82 ΧΑΔΑ, κυρίως στην Πελοπόννησο, εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, ενώ έπρεπε να έχουν κλείσει και να έχουν αποκατασταθεί οι χώροι από το 2008.

Στα άκρα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε πρωτοβουλία αλλεπάλληλων συσκέψεων και συναντήσεων απευθείας με δημάρχους από τις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, επιδιώκοντας τη διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Οι συναντήσεις έγιναν υπό τη γενική γραμματέα ΠΕΚΑ Ν. Γιαννακοπούλου, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου από τη διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου, που υποτίθεται ότι θα ήταν η πρώτη περιφέρεια που θα δρομολογούσε την κατασκευή ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ οι σχετικές συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις βρίσκονται στον αέρα. Ο λόγος προφανώς είναι ότι η αντιπαράθεση πολλών δημάρχων με την περιφερειακή αρχή, εξαιτίας του αδιεξόδου διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει φτάσει στα άκρα. Η περιφέρεια επιβάλλει πρόστιμα και περικοπές χρηματοδοτήσεων στους δήμους, χωρίς παράλληλα να έχει εξασφαλίσει λύσεις διαχείρισης των σκουπιδιών.

Σκοπός των συναντήσεων στην πραγματικότητα είναι η διαμόρφωση υπερασπιστικής γραμμής της χώρας μας, εν όψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και η μείωση των οικονομικών κυρώσεων, που αυτό αναμένεται να επιβάλλει, τόσο σε κατ' αποκοπή πρόστιμο όσο και σε ημερήσιες ποινές. Στις συναντήσεις οι δήμαρχοι ζήτησαν να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της ενδιάμεσης διαχείρισης των αποβλήτων, έως ότου περατωθούν οι εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Νησιά

Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν συνολικά 82 ΧΑΔΑ, η αποκατάσταση των οποίων χρηματοδοτείται ήδη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), ενώ 23 από αυτούς παραμένουν ακόμη ενεργοί.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι από τις 3.036 παράνομες χωματερές (1.128 από αυτές ήταν ενεργές) που υπήρχαν το 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητά τους έχει πλήρως αποκατασταθεί, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται. Επίσης ότι η προσπάθεια πλήρους εξάλειψης των παράνομων χωματερών θα συνεχιστεί και στα νησιά, κυρίως τα μικρά, όπου λόγω των ειδικών συνθηκών απαιτείται ειδική αντιμετώπιση και υπέρβαση των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν.

Στη σύσκεψη υπό τη γενική γραμματέα ΠΕΚΑ πήραν μέρος οι Δ. Καλογερόπουλος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Γ. Διδασκάλου, γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Οι δήμαρχοι της Λακωνίας: Ευρώτα Ι. Γρυπιώτης, Ανατολικής Μάνης Π. Τσιριγώτης (αντιδήμαρχος). Οι δήμαρχοι της Αργολίδας: Επιδαύρου Κ. Γκάτζιος, Ερμιονίδας Δ. Σφυρής, Ναυπλίου Δ. Κωστούρος, Αργους-Μυκηνών Δ. Καμπόσος. Οι δήμαρχοι της Αρκαδίας: Βόρειας Κυνουρίας Π. Μαντάς, Νότιας Κυνουρίας Χ. Λυσικάτος και Τρίπολης Δ. Παυλής.

Κίτρινη κάρτα Κομισιόν για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για ολιγωρία στην προστασία των πολιτών της έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εγκαλείται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κι αν δεν συμμορφωθεί άμεσα, κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στο τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (18/10/2014) σχετικά με τις υποθέσεις παραβάσεων της νομοθεσίας της Ε.Ε. από τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, την οποία η Επιτροπή καλεί να προστατεύσει τους πολίτες της από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η κίνηση αυτή της Ε.Ε. έρχεται σε συνέχεια επίσημης προειδοποιητικής επιστολής που είχε σταλεί στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2013. Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη σωματιδιακή ρύπανση (ΡΜ10) και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τον πληθυσμό. Από την ημέρα που εκδόθηκε η αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής η χώρα μας έχει προθεσμία δύο μήνες για να δράσει, σε περίπτωση, δε, που δεν ανταποκριθεί, θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Ε.Ε. με κίνδυνο την καταδίκη σε πληρωμή υπέρογκων προστίμων.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία με ερώτηση που κατέθεσε χθες, ζητά από τον υπουργό ΠΕΚΑ ενημέρωση για το ποια μέτρα προστασίας του πληθυσμού προτίθεται να λάβει μετά την επιστολή της Κομισιόν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα της Κομισιόν, «η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες από τη σωματιδιακή ρύπανση (ΡΜ10). Τα σωματίδια ΡΜ10 μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο και προέρχονται από εκπομπές της βιομηχανίας, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση. Στην Ελλάδα, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εκτίθενται στα εν λόγω σωματίδια τουλάχιστον από το 2005, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του 2012. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν θεσπιστεί από το 2005 για την προστασία της υγείας των πολιτών, και ζητά από αμφότερα τα κράτη-μέλη (σ.σ. εγκαλείται και η Ισπανία) να αναλάβουν ταχεία και αποτελεσματική δράση ώστε η περίοδος μη συμμόρφωσης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη».

Σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα βρίσκονται κατά κανόνα πάνω από τον μέσο όρο των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμη και όταν υπάρχει συμμόρφωση με τα όρια. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας αποτελούν τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, με σχεδόν μόνιμες υπερβάσεις των ορίων σε αστικούς σταθμούς κυκλοφορίας και το όζον, με υπερβάσεις των ορίων στα προάστια κατά τους θερινούς μήνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόστιμα/κλήσεις/ποινές
Διαχείριση απορριμμάτων
Περιβάλλον & οικολογία
Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ)
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)