Έντυπη Έκδοση

Κίτρινη κάρτα Κομισιόν για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για ολιγωρία στην προστασία των πολιτών της έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εγκαλείται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κι αν δεν συμμορφωθεί άμεσα, κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Στο τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (18/10/2014) σχετικά με τις υποθέσεις παραβάσεων της νομοθεσίας της Ε.Ε. από τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, την οποία η Επιτροπή καλεί να προστατεύσει τους πολίτες της από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η κίνηση αυτή της Ε.Ε. έρχεται σε συνέχεια επίσημης προειδοποιητικής επιστολής που είχε σταλεί στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2013. Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη σωματιδιακή ρύπανση (ΡΜ10) και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τον πληθυσμό. Από την ημέρα που εκδόθηκε η αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής η χώρα μας έχει προθεσμία δύο μήνες για να δράσει, σε περίπτωση, δε, που δεν ανταποκριθεί, θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Ε.Ε. με κίνδυνο την καταδίκη σε πληρωμή υπέρογκων προστίμων.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, η οποία με ερώτηση που κατέθεσε χθες, ζητά από τον υπουργό ΠΕΚΑ ενημέρωση για το ποια μέτρα προστασίας του πληθυσμού προτίθεται να λάβει μετά την επιστολή της Κομισιόν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα της Κομισιόν, «η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες από τη σωματιδιακή ρύπανση (ΡΜ10). Τα σωματίδια ΡΜ10 μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο και προέρχονται από εκπομπές της βιομηχανίας, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση. Στην Ελλάδα, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εκτίθενται στα εν λόγω σωματίδια τουλάχιστον από το 2005, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του 2012. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν θεσπιστεί από το 2005 για την προστασία της υγείας των πολιτών, και ζητά από αμφότερα τα κράτη-μέλη (σ.σ. εγκαλείται και η Ισπανία) να αναλάβουν ταχεία και αποτελεσματική δράση ώστε η περίοδος μη συμμόρφωσης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη».

Σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα βρίσκονται κατά κανόνα πάνω από τον μέσο όρο των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμη και όταν υπάρχει συμμόρφωση με τα όρια. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας αποτελούν τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, με σχεδόν μόνιμες υπερβάσεις των ορίων σε αστικούς σταθμούς κυκλοφορίας και το όζον, με υπερβάσεις των ορίων στα προάστια κατά τους θερινούς μήνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κύριο θέμα
7+3 χρόνια... φαγούρα