Έντυπη Έκδοση

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΔΕ ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ * ΜΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Η Παιδεία στους δρόμους

Αισιόδοξος για εξομάλυνση της κατάστασης στο χώρο της παιδείας εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοινώνοντας παράλληλα μείωση του αριθμού των καταλήψεων.

Σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε ραντεβού η εκπαιδευτική κοινότητα Σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε ραντεβού η εκπαιδευτική κοινότητα Και η απάντηση της επκαιδευτικής κοινότητας: πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών αλλά και διοικητικών υπαλλήλων σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη συμπαράστασή της στις μαθητικές κινητοποιήσεις εξέφρασε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική ανακοίνωσή της. Στο κείμενο γίνεται λόγος για μαθητές που αρνούνται να γίνουν πειραματόζωα της κυβέρνησης, φανερώνοντας ένα εντυπωσιακό αγωνιστικό δυναμικό. Οι διεκδικήσεις τους αφορούν ένα δημοκρατικό σχολείο καθολικής παιδείας και σεβασμού στον ελεύθερο χρόνο και τη διαφορετικότητα. Καταλήγοντας η ανακοίνωση καλεί την κοινωνία να στηρίξει τους μαθητές. «Πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι η νεολαία αυτής της χώρας έχει βαρεθεί να της κλέβουν το μέλλον, να της στερούν τη ζωή, να την ωθούν στην ανεργία και να την τρομοκρατούν με την καταστολή και δεν είναι διατεθειμένη ν' ανεχτεί αυτήν την κατάσταση, ούτε μια μέρα παραπάνω»!

Ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση, καταδίκασε τις κομματικές παρεμβάσεις στον χώρο των σχολείων.

Στον αντίποδα η ΟΝΝΕΔ καλεί με ανακοίνωσή της τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις, προτείνοντας το δημόσιο διάλογο ως μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων στην παιδεία. Παράλληλα κατηγορεί τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση των καταλήψεων, εξυπηρετώντας κομματικά συμφέροντα. «Η Παιδεία δεν αλλάζει με κλειστά σχολεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Θα γίνουν αναπληρώσεις

Την εξασθένηση του φαινομένου των καταλήψεων διαπίστωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας εχθές στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας. Αν και αναγνώρισε τις καταλήψεις ως μορφή έκφρασης της ελευθερίας, επισήμανε για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο απώλειας διδακτικών ωρών. «Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, θα γίνουν αναπληρώσεις τα Σάββατα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και αντί της πενθήμερης εκδρομής».

Ο κ. Λοβέρδος θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν καλέσαμε εμείς την εισαγγελέα, απλώς υπενθυμίσαμε τι προβλέπεται για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών». Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα θεμάτων θα είναι προσαρμοσμένη στη διδακτέα ύλη ώστε οι μαθητές να μην έχουν ανάγκη τα φροντιστήρια. Οσον αφορά το θέμα των κενών, ο κ. Λοβέρδος τόνισε τις προσπάθειες του υπουργείου να τα καλύψει με κάθε δυνατό τρόπο και έκανε λόγο για μαθητές που έχουν δίκιο και για πολιτεία που δεν έχει λεφτά.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις και κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν είναι όντως μαθητική η σελίδα του facebook μέσω της οποίας οργανώθηκαν οι καταλήψεις. Για το λόγο αυτό ζήτησε έλεγχο από τον διευθυντή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. «Αν είναι μαθητική η σελίδα στο facebook έχει καλώς, είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας από μαθητές. Αν, όμως, είναι ένας άνθρωπος μίας άλλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει τη λειτουργία των σχολείων, τότε υπάρχει πρόβλημα». Επίσης ο υπουργός πρότεινε να αποφασίζουν μόνα τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τους εισακτέους και τον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια και εξέφρασε την πρόθεση κατάθεσης σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Παράλληλα ο κ. Λοβέρδος μίλησε για ελάφρυνση της ύλης σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ για το θέμα των μετεγγραφών τόνισε ότι υπάρχει υπερφόρτωση των κεντρικών πανεπιστημίων, αλλά υπάρχει και φτώχεια.

Στις μαθητικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκε μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό «Βήμα» και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης. Αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός πρέπει να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα της παιδείας, απέρριψε τις δικαστικές παρεμβάσεις ως μεθόδους επίλυσης. «Δεν λύνουμε τα εκπαιδευτικά προβλήματα με αστυνομικούς και εισαγγελείς». Οσον αφορά την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτσιφάκης δεν πήρε θέση.

** Ηρθαν στα χέρια με χρυσαυγίτες

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη φορτισμένη από τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στα ψηφοδέλτια με την παράταξη «Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών». Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο εκπαιδευτικών που εκπροσωπούσαν το συγκεκριμένο κόμμα και συναδέλφων τους που εκπροσωπούσαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε σχεδόν αναπόφευκτα προκαλέσει μεγάλη ένταση. Παρά τις προσπάθειες των ψυχραιμότερων, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο εκπαιδευτικός Ηλίας Σμήλιος, μέλος της ΔΟΕ, οι δύο ομάδες πιάστηκαν στα χέρια. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες ένας δάσκαλος που ανήκει στη Χρυσή Αυγή. Τα επεισόδια έληξαν με επέμβαση της Αστυνομίας η οποία έκανε έξι προσαγωγές επαιδευτικών, μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι δύο πλευρές κατέθεσαν η μια εναντίον της άλλης μηνύσεις τις οποίες όμως απέσυραν αργότερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Σχολεία
Παιδεία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κινητοποιήσεις
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές