Έντυπη Έκδοση

Οι Ελληνες, από τον Αγαμέμνονα ώς τον Μεγαλέξανδρο, στον Καναδά

Η λάμψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού θα παρουσιαστεί επί έναν ολόκληρο χρόνο σε μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγάλη έκθεση «Ελληνες, από τον Αγαμέμνονα ώς τον Μέγα Αλέξανδρο» που περιλαμβάνει 500 αρχαία αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας.

 Τα εκθέματα καλύπτουν μια ευρεία περίοδο της αρχαιότητας, από το 6.000 π.Χ. ώς το 2ο αιώνα π.Χ. Μια έκθεση που προετοιμάζεται εδώ και 2 χρόνια και περιλαμβάνει αντικείμενα από 11 Εφορείες Αρχαιοτήτων και 5 μουσεία.

Ενα μακεδονικό χρυσό στεφάνι από τον τάφο του Φιλίππου Β', αξιοθαύμαστης τεχνοτροπίας και λεπτομέρειας, χρυσές ταφικές μάσκες από το Αρχοντικό Πέλλας (μέσα 6ου αι. π.Χ.) , τα γνωστά κυκλαδίτικα αγαλματίδια του 2800 π.Χ., εξαιρετικά μινωικά ειδώλια του 1700 π.Χ., αντίγραφο της χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα, αττικοί αμφορείς, μαρμάρινη κόρη από το μουσείο της Ακρόπολης (520 - 510 π.Χ.), μαρμάρινη προτομή που αποδίδεται στον Λεωνίδα (480-470 π.Χ.), μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (πρώιμη ελληνιστική περίοδος) είναι μερικά μόνο από τα 500 αντικείμενα που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν Καναδοί πολίτες, πολίτες των ΗΠΑ, αλλά φυσικά και πάρα πολλοί Ελληνες της διασποράς που ζουν στις δύο χώρες.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 12 Δεκεμβρίου του 2014 στο μουσείο «Point a Calliere, Montreal Archaeology and History Complex» του Μόντρεαλ, όπου και θα φιλοξενηθεί ώς τα τέλη Απριλίου 2015. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα (5 Ιουνίου-12 Οκτωβρίου 2015). Από εκεί θα μεταφερθεί στο «Field Museum» στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου - 10 Απριλίου 2016) και μετά στο «National Geographic» της Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016-9 Οκτωβρίου 2016).

Ιδιαίτερα ευτυχής για την πραγματοποίηση της έκθεσης δήλωσε χθες ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, ο οποίος μίλησε για τους δεσμούς Ελλήνων και Καναδών, που πολέμησαν πλάι - πλάι στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόνισε τη σημασία της έκθεσης για τη γνωριμία των Καναδών πολιτών με τον ελληνικό πολιτισμό και την επίσκεψη Καναδών τουριστών στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε δε ότι το καλοκαίρι του 2015 θα υπάρξουν πρώτη φορά 16 απευθείας πτήσεις από το Μόντρεαλ προς τη Θεσσαλονίκη. Κάτι που, όπως είπε, θα δώσει την ευκαιρία στους Καναδούς επισκέπτες να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας. Αλλωστε, πολλά από τα αντικείμενα της συγκεκριμένης έκθεσης προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας. Ρωτήσαμε τον Ρ. Πεκ αν θα συνιστούσε στους συμπατριώτες του να επισκεφτούν περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μετατρέψει σε έντονης μεταλλευτικής βιομηχανίας με την εξορυκτική δραστηριότητα της καναδικής εταιρείας «Eldorado Gold». Ο. Κ. Πεκ απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. Αντίθετα, είπε ότι οι εξορύξεις στη Β. Ελλάδα γίνονται από την αρχαιότητα, ότι η εξορυκτική δραστηριότητα γίνεται με σεβασμό στην εθνική νομοθεσία, ότι η «Eldorado Gold» θέτει υψηλά στάνταρ στην προστασία του περιβάλλοντος και διαθέτει πολύ υψηλό επίπεδο εταιρικής ευθύνης. Τέλος, συνέστησε διάλογο ώστε να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές «και να υπάρξει ανάπτυξη σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας».

Παρών στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση πρόκληση προς τους Βορειοαμερικανούς να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη. Και πρόσθεσε ότι η πόλη πρέπει να προετοιμαστεί σε επίπεδο υποδομών για την προσέλευσή τους, αλλά και να αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά. Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και στα λίγα χρήματα που δόθηκαν αρχικά για τα αρχαιολογικό έργο. «Από 15 εκατ. ευρώ αρχικά, φτάσαμε στα 120 και δεν έχει τέλος», είπε. Και κάλεσε προς εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για την ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων.

Την έκθεση «Ελληνες - Από τον Αγαμέμνονα ώς τον Μέγα Αλέξανδρο» διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Canadian Museum of History στην Οτάβα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Αρχαιολογία
Τέχνη/Πολιτισμός
Γλυπτική/Κεραμική/Εργα Τέχνης
Εκθέσεις