Έντυπη Έκδοση

Πέθανε ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης

Στην Ελλάδα θα ταφεί ο ιστορικός, συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίου Πολυχρόνης Ενεπεκίδης που πέθανε στη Βιέννη στα 97 του χρόνια. Τον είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε χθες η ελληνική πρεσβεία στην Αυστρία.

Διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής την έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης, και προϊστατο του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών. Γεννημένος το 1917 στην Αμισό του Πόντου σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι και στη Βιέννη, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορική έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, ενώ υπήρξε δημοφιλής ομιλητής με τις δεκάδες των διαλέξεών του στην Ελλάδα και σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Με τις επιστημονικές του έρευνες ευρωπαϊκών αρχείων και συλλογών χειρόγραφων, θεωρείται, ότι προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη νεότερη ελληνική ιστορία και να την απαλλάξει από διαστρεβλώσεις. Κυριότερα έργα του υπήρξαν «Η δόξα και ο Διχασμός». Από τα μυστικά αρχεία Βιέννης, Βερολίνου και Βέρνης 1908-1918, «Η βασιλική ανταρσία 1916-1918», «Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου (1908-1918)», «Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1944», «Οι διωγμοί των Εβραίων εν Ελλάδι 1941-1944», «Αθηναϊκά, Αττικοβοιωτικά, Δωδεκανησιακά 1815-1980», «Εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών της Αυστροουγγαρίας».

Στα τελευταία έργα του συγκαταλέγονται: «Η Ελλάδα, τα νησιά και η Μικρά Ασία του καρόλου Κρουμπάχερ», «Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο. Διπλωματικά Εγγραφα από τη Βιέννη (1909-1918)», «Κύπρος 1800-1843», «Εξέγερση στην Κύπρο το 1931».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα & Γεγονότα
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές
Πρόσωπα
Τέχνη/Πολιτισμός