Έντυπη Έκδοση

Εκθεση της Πόπης Κρούσκα στο ατελιέ της

Οι μεταμορφώσεις ενός τραύματος

Εικόνες προσώπων που αντλήθηκαν από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα ενημέρωσης και γίνονται διά χειρός της εικαστικού Πόπης Κρούσκα, η δική της φόρμα που συνθέτει μία συγκεκριμένη ομάδα.

Τους «Πάσχοντες». Δύο βιντεοπροβολές υπό τους ήχους του μεγάλου Γερμανού συνθέτη Karlheinz Stockhausen που δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μεταξύ τρομώδους και γκροτέσκ με κοινό παρονομαστή το υπαινικτικό τραύμα. Συνέχεια των προηγουμένων εικαστικών αναζητήσεών της με εννοιολογικό σημείο αναφοράς την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και αισθητικό σημείο αναφοράς τις ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες και το Video, τα πρόσωπα της Πόπης Κρούσκα μετασχηματίζονται, διαλύονται και εισβάλλουν το ένα στο άλλο. Πρόσωπα που αναλύονται στα επίπεδα των δυσκολιών και των αδιεξόδων τους. Ενα πολυεπίπεδο μωσαϊκό που παραπέμπει στο πρόβλημά τους, που είναι εξίσου ανείπωτο και σύνθετο και δεν δύναται να περιοριστεί και να αποδοθεί μονομερώς.

Οπως μας εκμυστηρεύθηκε η Ελληνίδα εικαστικός, στη συνάντηση που είχαμε στο ατελιέ της (Τάκη 14, Ψυρρή) όπου και θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσής της, αρνείται να χρησιμοποιήσει ως φόρμα των έργων της πρόσωπα που έχει φωτογραφήσει, με τα κριτήρια της επιλογής της να είναι το φορτίο τραγικότητας που αποτυπώνεται σε αδρά χαρακτηριστικά ή έντονες εκφράσεις. Κοινός παρονομαστής τους το βίωμα μιας προβληματικής - θλιβερής συνθήκης.

Το πρόβλημα που βιώνουμε στη χώρα υπήρξε για την εικαστικό το πρώτο ερέθισμα αλλά όπως μας διαβεβαίωσε η έκθεσή της δεν εστιάζει αποκλειστικά στην οικονομική κρίση. Από αυτή την αφορμή εκτείνεται σε μια συνθήκη διαχρονική και οικουμενική.

Η δραματικότητα στα γερασμένα πρόσωπα είναι μεγαλύτερη αφενός αισθητικά και αφετέρου σε δεύτερο επίπεδο καθώς «είναι δυσκολότερο να αντεπεξέλθει ένας ηλικιωμένος σε κάποιες δυσκολίες συγκριτικά με έναν νεότερο. Ο ηλικιωμένος δεν δυσκολεύεται μόνο από σωματική αδυναμία αλλά και από άποψη προοπτικής. Στους γηραιότερους όλες οι καταστάσεις παραπέμπουν σε πόρτες κλειστές».

Παρόλο που αρκετοί δίνουν την εντύπωση διανοητικής νόσου, η εικαστικός μας διαβεβαιώνει ότι κανένας από το ανθρώπινο μωσαϊκό της δεν πάσχει διανοητικά. Εκφράζουν πόνο, οργή και έκπληξη. Πρόσωπα συγκλονισμένα ή κουρασμένα από την πάσχουσα συνθήκη στην οποία εγκαταβιώνουν. Είναι «Πάσχοντες» και όχι παθόντες μιας και τα τραύματά τους εξακολουθούν να χαίνουν.

i info

Εγκαίνια Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, από τις 19.00 έως τις 22.30. Ωρες επισκέψεων: Παρασκευή & Σάββατο, 7 και 8 Νοεμβρίου 18.00 - 22.00, Κυριακή 9 Νοεμβρίου 18.00 - 20.30

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Εικαστικά