Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ100.000 ΕΥΡΩ

«Αποκατάσταση αδικίας τώρα...»

Την αποκατάσταστη της ζημίας των μικροομολογιούχων οι οποίοι εξαιτίας του PSI του Μαρτίου το 2012 οδηγήθηκαν σε οικονομική καταστροφή (περίπου 15.000 φυσικά πρόσωπα και οι οικογένειές τους), προτείνουν με τροπολογία που κατέθεσαν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στα κείμενα των τροπολογιών αμφότερων των κομμάτων προβλέπεται η πλήρης αποζημίωση των μικροομολογιούχων έως του ποσού των 100.000 ευρώ και σε χρονικό ορίζοντα έως δέκα έτη, όπως επίσης και η μερική αποζημίωση σε βάθος δεκαετίας των κατόχων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από 100.000 ευρώ και πάνω. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που «κατέβασαν» δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί ήταν αποταμιευτές, που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες μιας ζωής στο ελληνικό κράτος, τοποθετώντας τες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ομολογιούχοι, με εξανεμισμένες τις οικονομίες τους, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, να βρεθούν με τις αποταμιεύσεις τους «κουρεμένες» κατά 53,5% και με νέα ομόλογα λήξεως από το έτος 2023 έως το έτος 2042. Βρέθηκαν, δηλαδή, να πληρώνουν την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ίδιο το κράτος, αλλά και τις υποσχέσεις των εκπροσώπων του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

Στις διατάξεις της τροπολογίας εμπίπτουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, που είναι κάτοχοι ομολόγων οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν ως «επιλέξιμοι τίτλοι» και αντικαταστάθηκαν με νέους τίτλους εκδόσεως του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), υπό την προϋπόθεση ότι δεν δηλώθηκε ρητώς εκ μέρους τους συναίνεση στη διαδικασία αντικατάστασης, δεν πρόκειται για επαγγελματίες επενδυτές και δεν πρόκειται για πρόσωπα που είχαν λάβει κρατικούς τίτλους ως αποζημίωση απόλυσης. Για τους τελευταίους θα υπάρξει ειδική ρύθμιση.

Βάσει της τροπολογίας, προβλέπεται η αποκατάσταση της ζημίας των προαναφερθέντων προσώπων (η οποία ζημία - «κούρεμα» υπολογίζεται σε ποσοστό 53,5% της αξίας των τίτλων πριν από την αντικατάστασή τους), με την έκδοση νέων τίτλων (Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου Ειδικού Σκοπού). Η αποκατάσταση θα αφορά στο 100% για ζημία έως 100.000 ευρώ, ενώ για το μέρος της ζημίας που θα ξεπερνά το ποσό αυτό η αποκατάσταση θα είναι μερική.

Σύμφωνα με την τροπολογία για ποσά από 100.000 έως 200.000, τα ομολόγα που εκδοθούν θα καλύπτουν το 50% της ζημίας, από 200.000 έως 300.000 θα εκδίδονται ομόλογα με το 25% της ζημίας, ενώ για ποσά από 300.000 έως 400.000 θα εκδίδονται ομόλογα αξίας ίσης με το 12,5% της ζημίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ομόλογα
ΔΗΜΑΡ
Κρατικά ομόλογα
Υπόθεση των ομολόγων
ΣΥΡΙΖΑ
Αποζημιώσεις
Δικαιοσύνη