Έντυπη Έκδοση

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ «ΕΣΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Καλοτάξιδη...

Ενα τριήμερο αφιερωμένο στην ποίηση, τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τη ζωγραφική

Το παρθενικό ταξίδι της «Εστίας Ελλάδας - Κύπρου» στον πολιτιστικό χώρο ξεκίνησε... Ετσι προλόγισε η μεγάλη κυρία των Γραμμάτων στην Κύπρο, όπως αποκαλούν την πρώην υπουργό Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου, τις εκδηλώσεις του ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού επισημοποιώντας την έναρξη της λειτουργίας στη Λευκωσία του παραρτήματός του «Εστία Ελλάδας - Κύπρου».

Ως παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κύπρο θα λειτουργήσει η Εστία Ελλάδας Ως παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κύπρο θα λειτουργήσει η Εστία Ελλάδας Σε ένα εξαιρετικής αισθητικής νεοκλασικό κτήριο, το οποίο παραχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση, εκεί, που ώς τώρα είναι το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου.

Το τριήμερο αυτό στην καλοκαιρινή ακόμη Κύπρο ήταν αφιερωμένο στην ποίηση, τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τη ζωγραφική.

Η πρώτη βραδιά ξεκίνησε με την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το χοροθέατρο Ροές, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Γεμάτος δυναμισμό, όραμα και αισιοδοξία για την πορεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού τώρα και στην Κύπρο, παρά τις δυσκολίες, ήταν στην ομιλία του ο πρόεδρός του, καθηγητής Χ. Γιαλουρίδης.

Ο πολιτισμός παράγει πολιτική. Συνεννόηση. Συναίνεση. Εμπιστοσύνη. Αυτοπεποίθηση. Αξίες. Πίστη στην ιστορική διαδρομή. Και προβάλλει προοπτική για το μέλλον, είπε. Οταν ρωτήθηκε για την ένταση από τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, ο κ. Γιαλουρίδης δήλωσε πως είναι υποχρέωση η δημιουργία συμμαχιών στη Μεσόγειο για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Στη συζήτηση με θέμα «Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς» συμμετείχαν οι: Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Γιώργος Σκοτεινός και Δήμητρα Χριστοδούλου Στη συζήτηση με θέμα «Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς» συμμετείχαν οι: Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Γιώργος Σκοτεινός και Δήμητρα Χριστοδούλου Οι Ροές...

Το χοροθεατρικό θέαμα που προσέφεραν οι Ροές ήταν εντυπωσιακό. Αφιερωμένο στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Κύπρου, η δραματουργική επιμέλεια των κειμένων είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, με εντυπωσιακή σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, και μουσική επιμέλεια του Αλεξ. Μάντζαρη. Τα κείμενα απήγγειλαν οι με επιβλητική σκηνική παρουσία ηθοποιοί Γ. Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη, οι οποίοι πλαισιώθηκαν στη σκηνή από δέκα χορευτές, με θαυμαστή δεξιότητα.

Αέρινα τα κορίτσια, στιβαρά τα αγόρια, όμορφοι όλοι...

Την παράσταση -που δόθηκε πρόσφατα και στην Οδησσό σε εκδήλωση του ΕΙΠ εκεί στην Ουκρανία και ίσως στο μέλλον στην Αγία Πετρούπολη- κοσμεί ο ποιητικός λόγος των Σολωμού, Καβάφη, Πούσκιν, Β. Κιουχελμπέκερ, Παλαμά, Πιερίδη, Κ. Μόντι και άλλων ποιητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακούστηκαν, επίσης, αποσπάσματα από τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη καθώς και ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας.

Πύλη Αμμοχώστου

Εκθεση βιβλίου και εικαστικών πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Συμμετείχαν εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, και το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου. Στον επιβλητικό αυτό χώρο τα εγκαίνια έγιναν από τον Ελληνα πρέσβη στην Κύπρο Βασ. Παπαϊωάννου.

Η Πύλη Αμμοχώστου, όπως αποκαλείται σήμερα, είναι ένας από τους ένδεκα καρδιόσχημους προμαχώνες της Ενετικής Οχύρωσης της Λευκωσίας, τον 15ο αιώνα.

Με προτροπή του στρατιωτικού μηχανικού Savorgnano, επιφανή μέλη σημαντικών οικογενειών της Κύπρου, με δικά τους έξοδα οικοδόμησαν ο καθένας τον προμαχώνα του, που γειτνίαζε με την κατοικία του. Οπως κι έγινε στη συγκεκριμένη Πύλη, που παλαιότερα έφερε το όνομα της οικογένειας Caraffa, έτσι όπως μας τα διηγήθηκε την ώρα των εκδηλώσεων, εκεί, η Νάσα Παταπίου, ιστορικός, ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου.

Σ' αυτόν τον υποβλητικό ρομαντικό σαν κάστρο χώρο απολαύσαμε μουσική του Μίκη, του Μαρκόπουλου από τη χορωδία ΠΑΣΥΔΥ με μαέστρο μια κυρία. Σπάνιο... Ηταν η Μάρω Μήτσα-Εξηντάρη, η οποία συνέβαλε πολύ με την παρουσία της σ' αυτή την ξεχωριστή βραδιά.

Με πρωταγωνιστή το βιβλίο που «μέσα από τις σελίδες του ζεις τη μέθεξη, που δεν υπάρχει στη χρήση του computer».

Θεμελιώδη δικαιώματα

Στο επίκεντρο των πολλαπλών εκδηλώσεων ήταν η διάλεξη, με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα «Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση» από τον καθηγητή Βασίλη Σκουρή, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με έδρα το Λουξεμβούργο. (Το όνομά του έχει ακουστεί για την προεδρία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα).

Το ακροατήριο από ανώτερους δικαστικούς, νομομαθείς, τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη, που θίγονται τώρα με την οικονομική κρίση, το ευ ζην, η αξιοπρέπεια, το μέλλον του δεν περιλαμβάνονται στα θεμελιώδη δικαιώματα της Ε.Ε.; Και πώς τον προστατεύετε;», ρώτησα τον κ. Σκουρή.

«Και βέβαια περιλαμβάνονται», απάντησε.

Αναφέρθηκε μάλιστα, για παράδειγμα, στη συρρίκνωση των οικονομικών αποδοχών των συνταξιούχων και τις συνέπειές τους.

Αυτό, είπε, δίνει τεράστιο νομικό οπλοστάσιο στις ενδιαφερόμενες χώρες-μέλη, των οποίων το Σύνταγμα τα προστατεύει.

Εάν οι θιγέντες δεν καλυφθούν από τη χώρα τους, φυσικά μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν έχει υπάρξει ώς τώρα κάτι σχετικό.

Οταν γίνει θα προχωρήσει, είπε.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς».

Συμμετείχαν ο Τίτος Πατρίκιος, ο Κυρ. Χαραλαμπίδης κ.ά.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο συναντήσαμε στο ξενοδοχείο μας στη Λευκωσία. Πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος της κυπριακής κυβέρνησης.

Στην κυπριακή πρωτεύουσα, απολαυστική ήταν η ξενάγηση στην Πινακοθήκη Λεβέντη από τη συλλογή «Αβέρωφ». Ανάμεσά τους αριστουργήματα των Γύζη - Λύτρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδρύματα
Τέχνη/Πολιτισμός
Λογοτεχνία
Εικαστικά
Βιβλίο
Κύπρος