Έντυπη Έκδοση

**ΜΕΧΡΙ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

Από ψιλό κόσκινο περνά η Κομισιόν τη συμφωνία ΔΕΣΦΑ - SOCAR

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να τεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η συμφωνία μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR.

Η εξέλιξη αυτή ναρκοθετεί την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% ΔΕΣΦΑ από την SOCAR, απομακρύνοντας προφανώς ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο καταβολής στο ΤΑΙΠΕΔ του αντιτίμου των 400 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στην νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της SOCAR στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου».

Την Τετάρτη εν τω μεταξύ έληγε η αρχική διορία που είχαν ορίσει τα όργανα της Κομισιόν για να αποφασίσουν εάν η συμφωνία είναι σύμφωνη με τον κανονισμό που διέπει τον τομέα της ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ με βάση τα νέα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στην διάθεσή της 90 εργάσιμες ημέρες, μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2015 δηλαδή, για να λάβει την οριστική της απόφαση σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Σημειώνεται ότι η SOCAR εμφανίζει ανάλογα χαρακτηριστικά με την ρωσική Gazprom, η οποία υπόκειται ήδη σε ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς κατηγορείται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ειδικότερα στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, εξαιτίας του γεγονότος ότι ελέγχει ταυτόχρονα και την παραγωγή, και την προμήθεια-μεταφορά και την πώληση φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Σεπτέμβριο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε την τελική πιστοποίηση στον ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου Διαχειριστή Φυσικού Αερίου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ΔΕΣΦΑ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θα λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μεταφέρει στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Σε κάθε περίπτωση, «ρυθμιστής» των εξελίξεων αναμένεται να είναι η ίδια η SOCAR, η οποία θα κληθεί να κάνει δεκτούς τους όρους που θα θέσει η Ε.Ε., συνεκτιμώντας το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα και τις συνθήκες την δεδομένη στιγμή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Φυσικό αέριο
Κομισιόν
ΔΕΣΦΑ