Έντυπη Έκδοση

Ισχνές προσδοκίες από υπηρεσίες - λιανεμπόριο

Τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ που δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι εύθραυστη επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών (της Markit) και το λιανικό εμπόριο (της Eurostat) που δείχνουν σαφή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας τους μήνες Σεπτέμβριο κι Οκτώβριο.

Τον Σεπτέμβριο 2014 ο εποχιακά διορθωμένος όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,3% συγκριτικά με τον Αύγουστο 2014, σημειώνοντας τη χαμηλότερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων έξι μηνών (δύο μόνο αρνητικές) με αιχμή τη Γερμανία (-3,2%) και σε επίπεδο κλάδων τα εκτός τροφίμων προϊόντα (-2,2%).

Σε ετήσια βάση, ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε 0,6% στην Ευρωζώνη σημειώνοντας σαφή επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (1,5%) και τη δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων έξι μηνών.

Από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. τις μεγαλύτερες αυξήσεις όγκου στον κλάδο σημείωσαν οι Λουξεμβούργο (12,3%), Εσθονία (9,1%) και Βουλγαρία (5,6%), ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις είχαν αντίστοιχα οι Φινλανδία (-3,2%), Πολωνία (-1,8%), Δανία και Γερμανία (αμφότερες -0,8%).

Ο όγκος λιανικών πωλήσεων της ΕΕ18 τον Σεπτέμβριο ήταν 4,3% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2010, ενώ στην Ελλάδα για την οποία έχουμε στοιχεία Αυγούστου ήταν 19% χαμηλότερος αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης έδειξε συνέχεια στην επιβράδυνση (52,3 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 52,4 τον Σεπτέμβριο) και μαζί με τον δείκτη νέων παραγγελιών είχαν τις ασθενέστερες επιδόσεις από τον Μάρτιο και Ιανουάριο αντίστοιχα. Παρομοίως, κάμψη σημείωσε η επιχειρηματική αισιοδοξία με τον δείκτη της να πέφτει σε χαμηλό 16 μηνών οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε μείωση προσωπικού για πρώτη φορά τους τελευταίους 7 μήνες. Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Εμπόριο
Ευρωπαϊκή Ένωση