Έντυπη Έκδοση

Το ποσοστό του Δημοσίου στο «Ελ. Βενιζέλος» θέλουν οι Καναδοί

Το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στο «Ελ. Βενιζέλος», σε συνδυασμό με την παράταση της υπάρχουσας σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου, επανέλαβαν στο μέγαρο Μαξίμου και το ΤΑΙΠΕΔ ανώτατα στελέχη της PSP, που παραβρέθηκαν στην Αθήνα.

Η PSP (καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο) ελέγχει, άμεσα και έμμεσα, το 40% του «Ελ. Βενιζέλος» και το management. Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της PSP, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο John Valentini, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την εξαγορά μεριδίου του ελληνικού Δημοσίου (το Δημόσιο κατέχει το 55%, το 30% έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ), προτάσσοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα παράτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, που λήγει το 2026.

Επί του παρόντος, φαίνεται ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η άποψη περί διάθεσης του 30% και παράτασης της σύμβασης για 20 έτη. Ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο, αφού υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι Κινέζοι επενδυτές (π.χ. Friedmann Pacific Asset Management Ltd - FPAM, Shenzhen Airport) ζητούν πλειοψηφικό ποσοστό, αλλά και το management, με το επιχείρημα ότι «η διάθεση του 30% προασπίζει τα συμφέροντα των Καναδών, αφού ποιος θα επενδύσει, εάν δεν έχει το management;».

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένει η αεροδρομιακή κοινότητα τις επόμενες κινήσεις των Καναδών. Αυτό, διότι οι Καναδοί της PSP, έχοντας ανοιχτή τη διαμάχη ΔΑΑ - Δημοσίου για το ΦΠΑ, αποτράβηξαν το «Ελ. Βενιζέλος» από τη συνέχεια του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Εάν πετύχουν οι Καναδοί αυτά που θέλουν στο διαγωνισμό για το «Ελ. Βενιζέλος», ίσως εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το Καστέλλι (η εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος έχει οριστεί στις 11 Νοεμβρίου) και καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για τον ΑΔΜΗΕ (έχουν περάσει στη δεύτερη φάση).

ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)
Αεροδρόμια