Έντυπη Έκδοση

Προς πώληση το σπίτι του Καζαντζάκη στη Γαλλία

*Σε μια επίσκεψή μου, πριν από λίγες ημέρες, στην Antibes (αρχαία ελληνική Αντίπολη), στην Κυανή Ακτή της Νότιας Γαλλίας, πέρασα από την οδό Bas-Castelet. Σταμάτησα στον αριθμό 8, μπροστά από ένα σπιτάκι. Καμία πινακίδα δεν πρόδιδε τον παλαιό ένοικο του σπιτιού αυτού. Μια πινακίδα όμως έγραφε ότι το σπίτι αυτό πωλείται!

Ημουν μπροστά στο σπίτι του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. Μύριζε νυχτολούλουδο και δειλινά. Αγγιξα τη βαριά ξύλινη πόρτα. Ενα σμήνος από γλάρους πέρασε από πάνω μου γρήγορα.

Ο Καζαντζάκης αυτό το σπίτι το ονόμαζε "κουκούλι". Μπαίνεις σε αυτό σκουλήκι και βγαίνεις ψυχή-πεταλούδα, έγραφε. Τούτο δεν είναι σπίτι, συμπλήρωνε, είναι ένα ζεστό ρούχο που θα μας ζεσταίνει τον χειμώνα.

Εδώ, σε αυτό το μικρό σπίτι, με τα μπαλκόνια σκεπασμένα από κληματαριές, που είναι κοντά στη θάλασσα και που του θύμιζε τόσο πολύ την Ελλάδα, έγραψε μερικά από τα καλύτερα και γνωστότερα έργα του, όπως: "Ο Καπετάν Μιχάλης", "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Εδώ τον επισκέπτονταν οι φίλοι του από την Ελλάδα και από τις άλλες χώρες. Ποιητές, συγγραφείς, φιλόσοφοι. Εδώ ζούσε αυτοεξόριστος μακριά, αλλά και τόσο κοντά, από την πατρίδα. Αυτό ήταν το τελευταίο σπίτι του.

Οι Γάλλοι τον τιμούν. Η μικρή πλατεία, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, μια πλατεία "σαν και αυτές που ζωγράφιζε ο Ουτριλό", φέρει το όνομά του: "Placette Nikos Kazantzakis"! Πιο κάτω υπάρχει και το παγκάκι που καθόταν και αγνάντευε τη θάλασσα και τα παλιά τείχη της πόλης. Πάνω από αυτό, η επιγραφή: "Je ne crois rien. Je n' espere rien. Je suis libre".

Το ιστορικό αυτό σπίτι, που μετά το θάνατό του, η σύζυγός του, Ελένη, το πούλησε μην μπορώντας προφανώς να κατοικεί στο μέρος αυτό με τις τόσες αναμνήσεις, τώρα πωλείται και πάλι.

Τι μεγάλη ευκαιρία! Τι μεγάλη ευκαιρία να γίνει πάλι "ρούχο που θα μας ζεσταίνει"!

Επιβάλλεται λοιπόν το σπίτι αυτό να αγοραστεί είτε από το ελληνικό Δημόσιο, είτε από κάποιο ίδρυμα ή πολιτιστικό φορέα και να μετατραπεί σε κήρυκα του ελληνικού Πολιτισμού.

Στον Καζαντζάκη, στον μεγάλο αυτόν Ελληνα και Κρητικό, που το έργο του έχει διαβαστεί και αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, χρωστάμε πολλά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί το σπίτι αυτό να περάσει σε ελληνικά χέρια και να γίνει πάλι ένα "κουκούλι" πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Ως άνθρωπος, ως Ελληνας, ως Κρητικός, σας παρακαλώ, κάντε κάτι για να αγοραστεί αυτό το μικρό και ταπεινό σπιτάκι.

Κάντε μια εκστρατεία, έναν έρανο στην Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, για να συγκεντρωθούν τα αναγκαία χρήματα. Υπάρχουν πράγματι πολλοί που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, παρά την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Σας παρακαλώ, κάντε κάτι! Στη διάθεσή σας».

Στέλιος Ξηρουχάκης

δικηγόρος, Αθήνα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν