Έντυπη Έκδοση

Εθελοντισμός για αιμοδοσία και μυελό οστών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΝΙΚΟ ΣΑΡΜΑ

Πανελλήνια ημέρα αφιερωμένη στον εθελοντισμό για την αιμοδοσία και το μυελό των οστών η αυριανή. Στα σχολεία θα γίνει ενημέρωση και έτσι οι μαθητές που είναι μελλοντικοί δότες ακούγοντας το θέμα επί αρκετά χρόνια θα συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος ή μυελού, μια προσφορά που δίνει ζωή.

«Στηρίζουμε ολόθερμα  αυτά τα παιδιά.  Μας χαροποιεί  το γεγονός  ότι 80-90% αυτών επιστρέφουν  υγιή στα  σπίτια τους» Ν. Σ. «Στηρίζουμε ολόθερμα αυτά τα παιδιά. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι 80-90% αυτών επιστρέφουν υγιή στα σπίτια τους» Ν. Σ. Μιλάμε με τον Νίκο Σαρμά, διευθυντή του Γυμνασίου στου Γουδή, που καλύπτει τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, το «Αγία Σοφία» με το Ογκολογικό Τμήμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Ελπίδα», καθώς και το «Αγλαΐα Κυριακού». Σημαντικό κομμάτι της ευθύνης τους είναι το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας (ΤΕΝ) του Παιδοψυχιατρικού τού «Αγία Σοφία». Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολείο - νοσοκομείο όπου η ζωή πολλών παιδιών εξαρτάται από την εύρεση συμβατού μοσχεύματος από αιμοποιητικά κύτταρα.

- 7 Νοεμβρίου;

«Είναι μια μέρα που έλειπε από τα σχολεία μας και προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η καθιέρωσή της, ήδη έχουν ορισθεί σαν Σχολικές ημέρες άλλες όπως π.χ. Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα ο πρώην υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου έδειξε πολιτική βούληση και ωριμότητα με την καθιέρωσή της, αποδεικνύοντας την ευαισθησία του σε ένα τόσο λεπτό θέμα. Για την κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τους συλλόγους "Ελπίδα" και "Οραμα Ελπίδας", γνωρίζουμε ότι επιτελούν ένα έργο τεράστιο και μοναδικό. Δεν θα ήθελα να παραλείψω την προσφορά και άλλων συλλόγων με τους ίδιους στόχους όπως "Πίστη" και "Φλόγα". Υπάρχουν πολλές παγκόσμιες ημέρες τις οποίες δεν παίρνουμε είδηση όπως π.χ. η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που είναι στις 14 Ιουνίου ή και αν παίρνουμε είδηση, δεν δίνουμε σημασία».

- Η ιδέα;

«Προέκυψε κατ' αρχάς από τις αιμοδοσίες στα ΕΠΑΛ. Σκέφθηκα αν μπορεί να καθιερωθεί μια τέτοια ημέρα σε πανελλήνια κλίμακα στα ΕΠΑΛ ώστε να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός με φιάλες αίματος αφού οι περισσότεροι μαθητές είναι πάνω από 18 ετών. Οταν δημιουργήθηκε η Τράπεζα Μυελού των Οστών στο Ογκολογικό Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Ελπίδα" σκέφθηκα τότε ως εκπαιδευτικός και μάλιστα σε αυτό το σχολείο, τα σχολεία, γιατί από εκεί πιστεύω αρχίζουν τα πάντα».

- Η εμπειρία σας;

«Ως εκπαιδευτικός στο σχολείο αυτό ζούμε καθημερινά την αγωνία των παιδιών και ιδιαίτερα των γονέων. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διδάσκεις κάποιο παιδί στους αφιλόξενους θαλάμους ενός νοσοκομείου. Είμαστε πολύ κοντά στον ανθρώπινο πόνο, που τελικά είναι τόσο κοινός για όλους μας. Ο καθένας μας κουβαλάει το δικό του Σταυρό, ανηφορίζει το δικό του Γολγοθά. Σε ένα κόσμο με τόσα προβλήματα, και στη χαοτική κατάσταση που υπάρχει στον πλανήτη, μόνο η καλλιέργεια και επικράτηση των ανθρωπιστικών ιδανικών θα φέρει αποτελέσματα. Δυστυχώς τόση προσπάθεια για να σωθεί μια ζωή και από την άλλη μία βόμβα σκοτώνει εκατοντάδες».

- Αισιοδοξείτε;

«Η καθιέρωση μίας τέτοιας ημέρας με ενημέρωση των μαθητών πιστεύω ότι θα δημιουργήσει σε μερικά χρόνια έναν πολύ μεγάλο αριθμό εθελοντών σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ιδιαίτερα για τον μυελό, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών γιατί η συμβατότητα είναι πολύ δύσκολη ακόμη και μεταξύ συγγενών».

- Γιατί όχι και παγκόσμια;

«Με τη σύγχρονη τεχνολογία όλος ο πλανήτης είναι μια γειτονιά και έτσι ένας δότης π.χ. από την Κεϋλάνη μπορεί να σώσει τη ζωή ενός πάσχοντα στην Αθήνα κ.λπ. Με απλά e-mail, μπορεί να ενημερώνονται όλοι οι μαθητές σε όλα τα σχολεία του πλανήτη. Μπορεί να γίνει και παγκόσμια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Εθελοντισμός
Υγεία
Ανθρώπινα