Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν θα ερευνήσει την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά η Χάγη

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου θεωρούν πιθανή την τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά την ισραηλινή επέμβαση στον Στόλο για τη Γάζα το 2010, ωστόσο δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα, επειδή η έκταση των πιθανών εγκλημάτων δεν είναι τέτοια που να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Χάγης. Αυτό αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο γνώση εγγράφου του Δικαστηρίου.

Η ώρα της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στο Μαβί Μαρμαρά Η ώρα της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στο Μαβί Μαρμαρά

Στις 31 Μαΐου του 2010, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara του «Στολίσκου της Ελευθερίας», το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια που σκόπευε να παραδώσει στη Γάζα, σπάζοντας τον αποκλεισμό, και σκότωσαν εννέα Τούρκους ακτιβιστές. Η υπόθεση επιδείνωσε ραγδαία τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και η αναφορά για τις προθέσεις της Χάγης ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα οργής από την Άγκυρα.  
 
Σύμφωνα με έγγραφο του Δικαστηρίου, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, οι εισαγγελείς αναφέρουν πως οι διαθέσιμες πληροφορίες σχηματίζουν «εύλογα» την εικόνα πως οι ισραηλινές δυνάμεις «ενδέχεται να τέλεσαν εγκλήματα πολέμου» αναφορικά με την επιδρομή. Ωστόσο, η βαρύτητά τους, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το συμπέρασμα του εγγράφου, δεν είναι τέτοια που να μπορεί να φέρει την υπόθεση ενώπιον της Χάγης. 
 
Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι καθώς τα στοιχεία δεν έχουν συλλεχθεί από το ίδιο το Δικαστήριο, η αναφορά για πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου «δεν πρέπει να θεωρείται συμπέρασμα έρευνας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Ισραήλ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Τουρκία