Ηλεκτρονική Έκδοση

Προληπτικός σφιχτός κορσές

Πάρε δώσε για χρέος και μνημόνιο

Παζάρια για τρόικα και ΔΝΤ

Τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας παρουσιάζονται στο Eurogroup, αλλά δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο σχήμα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Η πρώτη πολιτική συζήτηση σε επίπεδο ευρωζώνης για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, θα πραγματοποιηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο δεν αναμένεται να προκύψουν σήμερα αποφάσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει προηγουμένως να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ώστε να γίνουν γνωστές οι ακριβείς ανάγκες της Ελλάδας.

Ωστόσο θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας. Με βάση τα δεδομένα της στιγμής είναι πλέον βέβαιο ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν πρόβλημα στο δανεισμό της χώρας από τις αγορές να είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση από τους εταίρους.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να διευκρινιστούν στο πλαίσιο της συνολικής απόφασης. Όπως για παράδειγμα οι όροι που θα τεθούν από τους δανειστές, από τη στιγμή που και η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια χαλαρή επιτήρηση που δεν θα έχει όμως σχέση με τις σημερινές τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας. Υπάρχουν εταίροι κυρίως από τον βορρά της ευρωζώνης που ζητούν να υπάρξει ένα νέο διετές πρόγραμμα για την Ελλάδα με αυστηρούς ελέγχους.

Ο ρόλος του ΔΝΤ και η βιωσιμότητα του χρέους

Ένα άλλο θέμα που παραμένει ανοικτό είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο σχήμα. Κάποιοι εταίροι επιμένουν ότι ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να συμμετάσχει στη νέα συμφωνία λόγω της τεχνογνωσίας που κατέχει, αλλά και επειδή ορισμένα κοινοβούλια, όπως το ολλανδικό και το φινλανδικό, έχουν συνδέσει τις διασώσεις και στηρίξεις χωρών με την παρουσία του ΔΝΤ.

Τέλος, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με ορισμένους να υποστηρίζουν ανεπίσημα ότι η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Στόχος είναι το πακέτο της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα να είναι έτοιμο για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, η οποία έχει προγραμματιστεί ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

πηγή: Deutsche Welle

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
ΔΝΤ
Eurogroup
Τρόικα
Για το ίδιο θέμα
Eurogroup εκτός ελέγχου