Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρώτη μέρα της 5νθημερης ιστορικής απεργίας

Στις ράγες της απεργίας των μηχανοδηγών η Μέρκελ

Ευρεία συμμετοχή με αιτήματα για αύξηση αποδοχών

Πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας που κάλεσαν οι μηχανοδηγοί της Deutche Ban στη Γερμανία, της μεγαλύτερης στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις ενώ η απάντηση της εταιρείας είναι ότι θα προσφύγει δικαιστικά. Η απεργία η οποία ξεκίνησε απ' τα φορτηγά επεκτάθηκε και στα επιβατικά τρένα.

Οι απεργοί του συνδικάτου GDL Οι απεργοί του συνδικάτου GDL Οι απεργοί του συνδικάτου GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivfurher) προχώρησαν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση κατόπιν της σύγκρουσης που  ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου και έχει λάβει πρωτοφανή έκταση και διάρκεια αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ακόμα και στην σταθερότερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Μέσω της κινητοποίησής τους διεκδικούν αύξηση των μισθών, μείωση του ωραρίου απασχόλησης και το δικαίωμα του συνδικάτου να διαπραγματεύεται με την Deutsche Bahn και εξ ονόματος άλλων κατηγοριών εργαζομένων και όχι μόνον των μηχανοδηγών.

Η απεργία η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα στις 04:00  πραγματοποιείται καθώς η Γερμανία γιορτάζει αυτό το σαββατοκύριακο την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου ενώ ήδη από την πρώτη μέρα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα τόσο για το επιβατικό κοινό, ιδιαίτερα την πρωινή ώρα αιχμής, όσο και για τις εμπορικές μεταφορές.

Στο Βερολίνο, μόλις το εν τρίτον των δρομολογίων του προαστιακού δικτύου S-Bahn πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, δημιουργώντας μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Έτσι το κοινό που είχε ενημερωθεί για την πολυήμερη απεργία, αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης, με πρώτη επιλογή το ποδήλατο.

Στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία, την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γερμανίας γύρω από την Κολωνία και το Ντίσελντορφ, ματαιώθηκαν δεκάδες δρομολόγια τοπικών τρένων, ενώ στη Βαυαρία, ματαιώθηκε τουλάχιστον το 50% των τοπικών δρομολογίων. Τέλος στο Μόναχο εκτελείται μόνο ένα δρομολόγιο ανά ώρα των S-Bahn, που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες τις ώρες αιχμής.

Την ίδια στιγμή γερμανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αξιωματούχοι επικρίνουν σφοδρά  την απεργιακή κινητοποίηση ενώ η διεύθυνση της Deutsche Bahn ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του συνδικάτου σε διαιτητικό δικαστήριο αφού το συνδικάτο απέρριψε την πρόταση της εταιρείας να υπάρξει μεσολάβηση για συνομιλίες.

Διαβάστε σχετικά: Γερμανία: Πενθήμερη απεργία στα τρένα για αυξήσεις

Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Γερμανία