Ηλεκτρονική Έκδοση

Στήριξη Γκορμπατσόφ στον Πούτιν για την Ουκρανία

Τη στήριξή του στην πολιτικής της Ρωσίας στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης δήλωσε ότι θα εκφράσει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη επικείμενη συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ την Κυριακή, ενώ επίσης τόνισε ότι θα καταγγείλει την την αμερικανική «ανάμειξη».

Μιλώντας σήμερα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Iterfax, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε ότι "θα υποστηρίξω ακράδαντα τη θέση της Ρωσίας και ως εκ τούτου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν". Προσέθεσε μάλιστα ότι "είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν σήμερα υποστηρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα συμφέροντα της Ρωσίας. Υπάρχουν βέβαια στην πολιτική του σημεία που επιδέχονται κριτική, αλλά δεν θέλω να την κάνω, ούτε θέλω άλλος να το κάνει".

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Γερμανία με αφορμή την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στην τελετή θα παραστούν η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρώην ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα.

Παράλληλα, στις δηλώσεις ο Γκορμπατσόφ, τόνισε ότι "η Ρωσία δημιούργησε (μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) νέες σχέσεις και νέες δομές συνεργασίας. Και όλα πήγαιναν καλύτερα αλλά αυτό δεν άρεσε σε όλο τον κόσμο στις ΗΠΑ". Ειδικότερα σε σχέση με την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι "έχουν άλλα σχέδια, τους χρειάζεται ένα άλλο πρόσχημα που να τους επιτρέπει να έχουν παντού ανάμιξη. Καλό ή κακό, αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μπορούν να αναμιγνύονται. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν είναι παρά ένα πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να αναμιγνύονται" στις υποθέσεις άλλων χωρών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην σοβιετικός ηγέτης έχει ασκήσει στο  παρελθόν κριτική στον Πούτιν για αυταρχισμό, γραμμή την οποία τηρεί και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Νόβαγια Γκαζέτα", συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Γκορμπατσόφ.

Ε.Ε: Επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επανεξετάσουν τη στρατηγική τους απέναντι στη Ρωσία την 17η Νοεμβρίου, αφού οι εκλογές που διοργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έστειλαν «ένα πολύ αρνητικό», σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της νέας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, από τη Βαρσοβία.

Η επόμενη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών «θα διεξαχθεί σε δέκα ημέρες και πρέπει να δούμε ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο πεδίο» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Μογκερίνι, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Γκρεγκόρ Σκέτινα, ενώ πρόσθεσε ότι «οι αποκαλούμενες εκλογές ήταν ένα πολύ αρνητικό σημάδι, η κατάσταση στο πεδίο είναι εξαιρετικά κακή, με τους νεκρούς χθες (...). Πρέπει να συζητήσουμε τη δράση που πρέπει να αναλάβουμε σε πολιτικό επίπεδο, για να δούμε ποια μορφή διαλόγου και ποιο πολιτικό κανάλι (επικοινωνίας) θέλουμε να εφαρμόσουμε και ποια στρατηγική κυρώσεων να υιοθετήσουμε».

Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ρωσία
Ουκρανία