Ηλεκτρονική Έκδοση

Άνοιγμα Ομπάμα μετά την ήττα

Η αποχή κέρδισε στις ΗΠΑ

Διπλό μήνυμα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς

Τυπικά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τις κέρδισαν οι Ρεπουμπλικανοί. Ο πραγματικός νικητής όμως αυτών των εκλογών, που σημειωτέον είχαν και τη δαπανηρότερη καμπάνια στην ιστορία της χώρας, ήταν η αποχή. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό συμμετοχής πιθανότατα αυτό ανέρχεται περίπου στο 40% των ψηφοφόρων, σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Michael Roberts.

Όπως επισημαίνει ο Roberts στο προσωπικό του ιστολόγιο πρακτικά το 60% των Αμερικανών δεν υπολογίζει ότι μετράει ποιος κέρδισε. Και σημειώνει «αυτό ήταν το πραγματικό μήνυμα των εκλογών».

Στο ίδιο περίπου πνέυμα ο αρθρογράφος Νίκολας Κριστόφ γράφει στους New York Times ότι «οι ενδιάμεσες εκλογές αποτέλεσαν μια αποδοκιμασία για τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να θυμούνται ότι, όπως έδειξε περυσινή δημοσκόπηση, το Κογκρέσο είναι σήμερα λιγότερο δημοφιλές από τις κατσαρίδες. Κι αυτό είναι δυσάρεστο, γιατί οι κατσαρίδες δεν κάνουν καν προεκλογική εκστρατεία».

Στο άρθρο του ο Κριστόφ επικαλούμενος μελέτη για τη στάση των πολιτικών κομμάτων από το 1879 μέχρι σήμερα που δείχνει ότι η πόλωση τα τελευταία χρόνια είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο επισημαίνει ότι αυτή η εικόνα οφείλεται στο ότι οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει πιο φιλελεύθεροι, κυρίως όμως στο ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν γίνει πιο συντηρητικοί.

«Μετά την εκλογή του Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν συστηματικά να εμποδίσουν κάθε του κίνηση, μη διστάζοντας να «κλείσουν» ολόκληρη την κυβέρνηση. Οι ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες εμπόδισαν τους πολίτες να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας μέσω του Medicaid. Όλα αυτά είναι δυσάρεστα - αλλά έφεραν αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές. Το σημερινό Κογκρέσο ίσως να αποδειχθεί το λιγότερο παραγωγικό της μεταπολεμικής περιόδου», γράφει ακόμα στους NYT.

Άνοιγμα Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελέγχουν πλέον και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, για να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποπληρωμή σημαντικών έργων υποδομής, μέσω μιας δέσμης μέτρων φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείς για τα ρεπουμπλικανικά σχέδια έγκρισης του αμφιλεγόμενου αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από τον Καναδά με την ονομασία Keystone XL, ο Ομπάμα είπε ότι σχεδιάζει να λάβει την απόφαση για το αν θα επιτρέψει την δημιουργία του έργου με βάση το αν θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το νέο Κογκρέσο, προκειμένου τα δύο επόμενα χρόνια να είναι όσο πιο εποικοδομητικά είναι δυνατόν» τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, αφού αναγνώρισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν «μια όμορφη νύχτα» χθες.

«Το ηχηρό μήνυμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και των τελευταίων εκλογών είναι ότι θα ενεργήσουμε» υποστήριξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να συζητήσει για το ενδεχόμενο να εγκρίνει εκ νέου μια εξουσιοδότηση στην κυβέρνησή του για τη χρήση βίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κάτι που υποστήριξαν το καλοκαίρι βουλευτές και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.

Ο ίδιος άλλωστε, αναγνωρίζοντας πλήρως ότι οι προτεραιότητές του πλέον δεν έχουν ελπίδες να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου, επιβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να βρουν ένα κοινό πεδίο στους τομείς των υποδομών και της στήριξης των αμερικανικών εξαγωγών.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξάλλου κάλεσε για μία ακόμη φορά το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος βάσει του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον περασμένο χρόνο, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «παγώσει» στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Θα λάβουμε όλα τα πιθανά νομικά μέτρα που θα επιτρέψουν, σύμφωνα με εμένα, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του μεταναστευτικού μας συστήματος, να ενισχύσουμε τους διαθέσιμους πόρους για τα σύνορα, όπου επικεντρώνεται η ανησυχία των Αμερικανών» πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Κόκκινη γραμμή για το μεταναστευτικό

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είχε χαρακτηρίσει «κόκκινο πανί» το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να εκδώσει μονομερώς διατάγματα για τη μετανάστευση, που θα συμπεριλάμβαναν την χορήγηση αδειών παραμονής σε ένα μέρος των 11 εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς άδειες παραμονής και εργασίας που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ή να κηρυχθεί αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του κράτους εξαιτίας του ομοσπονδιακού χρέους. «Δεν θα κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε θα κηρύξουμε στάση πληρωμών για το ομοσπονδιακό χρέος» δήλωσε ο Μακόνελ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Το αμερικανικό χρέος πλησιάζει αυτήν τη στιγμή τα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια και το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού κάποια στιγμή, ίσως έως τα τέλη του καλοκαιριού, προτού το υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τα περιθώρια του να αντλεί ρευστότητα, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών.

Διαβάστε επίσης:

Οι Αμερικανοί γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές

Δύο χρόνια υπό ασφυκτική πίεση

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Εκλογές
Για το ίδιο θέμα
Δύο χρόνια υπό ασφυκτική πίεση