Ηλεκτρονική Έκδοση

Παρίσι: Κινητοποίηση μαθητών για το θάνατο διαδηλωτή

Μαθητές Λυκείου απέκλεισαν τουλάχιστον 25 σχολεία στη γαλλική πρωτεύουσα και έκαναν πορεία για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο 21χρονου διαδηλωτή, ο οποίος σκοτώθηκε στις 26 Οκτωβρίου σε συγκρούσεις με την αστυνομία στο χώρο αμφιλεγόμενου φράγματος.

Μαζική διαδήλωση στη μνήμη του Ρεμί Φρες είχε πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 29 Οκτωβρίου (φωτ: EPA/YOAN VALAT) Μαζική διαδήλωση στη μνήμη του Ρεμί Φρες είχε πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 29 Οκτωβρίου (φωτ: EPA/YOAN VALAT)

Από τα 200 επαγγελματικά, γενικά και τεχνικά Λύκεια του Παρισιού, 25 αποκλείσθηκαν για μερικές ώρες το πρωί, από τα οποία τα έξι πλήρως, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 29 ιδρύματα αποκλείσθηκαν, 15 από τα οποία πλήρως. Δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια ούτε ζημιές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
 
Η πρόσβαση στα Λύκεια αποκαταστάθηκε, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί και φοιτητές συγκεντρώνονταν σε κεντρική πλατεία του Παρισιού όπου μερικοί σκαρφάλωσαν σ' ένα άγαλμα για να κρεμάσουν ένα πανό από κόκκινο ύφασμα με την επιγραφή «Η αστυνομία δολοφονεί, Ρεμί αναπαύσου εν ειρήνη».
 
Ο Ρεμί Φρες, νεαρός οικολόγος, σκοτώθηκε από την έκρηξη βομβίδας που εκτοξεύθηκε από τους χωροφύλακες στο χώρο του φράγματος του Σιβάν (νοτιοδυτική Γαλλία), σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.
Οικολόγοι και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι αντιπαρατίθενται όσον αφορά το κατά πόσον ενδείκνυται η κατασκευή αυτού του φράγματος που προορίζεται για την άρδευση αγροτικών εδαφών και έχει αντίτιμο την καταστροφή μιας υγρής ζώνης.
 
Μετά το θάνατο του νεαρού οικολόγου, οργανώθηκαν σε όλη τη Γαλλία πολλές διαδηλώσεις, που σε μερικές περιπτώσεις στιγματίσθηκαν από βιαιότητες, όπως στη Νάντη (δυτική Γαλλία) και την Τουλούζη (νοτιοδυτική Γαλλία) το περασμένο Σάββατο.
 
Ο θάνατος του 21χρονου, ο πρώτος από το 1986 σε διαδήλωση που καταστέλλεται από την αστυνομία στη Γαλλία, προκάλεσε σοκ στη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει ήδη πολλές διαμάχες.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία