Ηλεκτρονική Έκδοση

ΠΟΕΔΗΝ: Ο EBOLA δεν αντιμετωπίζεται με προσευχές

«Aποφάσεις στο γόνατο» από το υπουργείο Υγείας

Τελευταία ενημέρωση:

«H κυβέρνηση δεν έχει προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας μας. Οι προτεραιότητες της είναι να εμφανίζει πλασματικά οικονομικά στοιχεία, κλείνοντας κρεβάτια ΜΕΘ, απολύοντας εργαζόμενους», σημειώνει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Για απολύτως ανεπαρκή τρόπο και λανθασμένες λογικές, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας η ομοσπονδία των υγειονομικών. Συγκεκριμένα τονίζει πως: "Μια πραγματικότητα, αντιμετωπίζεται για άλλη μία φορά με δραματική προχειρότητα. Για τον καθ' ύλη αρμόδιο φορέα το Υπουργείο Υγείας, έκφραση και ευθύνη της πολιτείας, αρκεί ο «χαρτοπόλεμος». Απευθύνει εγκυκλίους που δεν υλοποιούνται.

Διατυπώνει τις διαπιστώσεις των επιστημόνων Υγείας στη παγκόσμια κοινότητα Υγείας και δίνει κατευθύνσεις χωρίς εξασφάλιση υλικών αναγκαίων και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του καθόλου τον καθοριστικό ανθρώπινο παράγοντα. Δεν είναι στις προθέσεις μας να εκμεταλλευτούμε τις περιστάσεις αλλά για μια ακόμα φορά στις πολλές, αποδεικνύεται η ανθυγιεινότητα των Υγειονομικών χώρων.

Καλούμε να αποκρούσουμε έναν ιό επικίνδυνο, που εξαπλώνεται, χωρίς:

Α. Υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό

Β. Ενημέρωση λεπτομερή στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία

Γ. Εργαζόμενους

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας που αφορά την επιλογή του «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» να είναι στη πρώτη γραμμή, ως δομή υγειονομική, για τα περιστατικά ebola, αποδεικνύει περίτρανα ότι το ουσιαστικό «κλείσιμο» του, ήταν τραγικό λάθος.

Η έλλειψη ψυχραιμίας, του Υπουργείου Υγείας, οι αποφάσεις στο γόνατο κυριολεκτικά και οι διαπιστώσεις εκ των υστέρων ότι στο όνομα των μνημονιακών πολιτικών «έκλεισαν» Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Δημόσιες Δομές απολύτως αναγκαίες, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια ως ελληνική κοινωνία σε αδυναμία παντελή, να προστατευτούμε από επιδημίες. Η ελληνική πολιτεία που έχει την ευθύνη για την υγεία όλων μας, υστερεί, υπολείπεται και γίνεται επικίνδυνη.

Δεν έχει προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας μας. Οι προτεραιότητες της είναι να εμφανίζει πλασματικά οικονομικά στοιχεία, κλείνοντας κρεβάτια ΜΕΘ, απολύοντας εργαζόμενους.

Έστω και τώρα, είναι υποχρεωμένη να μας προστατέψει, να διασφαλίσει την υγεία μας που δεν είναι προϊόν, είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν αποτιμώνται όλα σε χρέος – ελλείμματα. Ας αντιληφθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, ότι η διασπορά ενός ιού δεν είναι αστείο. Εκφράζουμε την αγωνία μας και δεν κινδυνολογούμε! Προειδοποιούμε ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα βρεθούν!".

 


Νέα εγκύκλιος και υπουργική απόφαση για τον Έμπολα    
 

Ακόμα και άλλα νοσοκομεία με τις κατάλληλες υποδομές, θα μπορούν, πέρα από το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Σωτηρία» που έχουν ήδη οριστεί, να δέχονται και να νοσηλεύουν σε περίπτωση ανάγκης, ύποπτα περιστατικά Έμπολα, όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προχώρησε με εγκύκλιο του σε επικαιροποιημένες οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που αφορούν την είσοδο  μεταναστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα προτείνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα Κλιμάκια Ιατρικού Ελέγχου υποχρεούνται να συμπληρώνουν δελτίο διαλογής ατόμων με ιστορικό ταξιδιών στη Δ. Αφρική, ενώ σε περίπτωση που μετανάστες τίθενται σε υποχρεωτική παρακολούθηση για 21 ημέρες, το κλιμάκιο των γιατρών θα πρέπει να αποστέλλει καθημερινά στο ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικό έντυπο «Ημερήσιας Δήλωσης Νεοεισερχόμενων Ατόμων από Επηρεαζόμενες χώρες».

Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στο προσωπικό των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, των Κέντρων Κράτησης (Προαναχωρισιακών), το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τους συνοριοφύλακες και όλους όσους εμπλέκονται στην υποδοχή μεταναστών .
 
Οι επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες από τις Ευρωπαϊκές Αρχές με πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν στις πληγείσες χώρες της Δ. Αφρικής που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, έχουν να κάνουν με μέτρα προφύλαξης από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα, την ευαισθησία του ιού σε κοινά απολυμαντικά, στη χλωρίνη και σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και στη σχετικά χαμηλή επικινδυνότητα λόγω της έλλειψης αερογενούς μετάδοσης.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)