Ηλεκτρονική Έκδοση

Σαμαράς: Συναντίληψη Αθήνας - Λευκωσίας

«Η Τουρκία δυναμιτίζει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη»

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαίωσε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».

 

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι στηρίζει την απόφαση του Κυπρίου Προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες. Στηρίζουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο». Παρακολουθούμε, ανέφερε, με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επεχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης. Η Τουρκία, είπε, επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας».

Καλούμαστε σήμερα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο το πρωί της Παρασκευής και ακολούθως με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επίσης ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα του Σαββάτου, όπου ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Αίγυπτο, για να πάρει μέρος στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με θέμα την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Μετά τη λήξη της θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της τριμερούς συνάντησης σε  συνέντευξη Τύπου.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Ασπίδες και στηρίγματα στη σκακιέρα της ΑΟΖ