Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 15 ΜΗΝΕΣ

Ανικανοποίητοι, θέλουν κι άλλα

Υπό ασφυκτική πίεση συνεχίζουν να έχουν οι δανειστές την ελληνική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας νέο Μνημόνιο με αυστηρούς όρους και εποπτεία, ενώ ούτε στο χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσαν την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα.

Κάνατε μεγάλη πρόοδο αλλά θέλουμε κι άλλα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ Κάνατε μεγάλη πρόοδο αλλά θέλουμε κι άλλα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ Ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι οι ελεγκτές πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που εντοπίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρνουν όλο και πιο κοντά ακόμα και το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου μέχρι και 15 μήνες, καθώς πλέον οι Βρυξέλλες φαίνεται να εκτιμούν ότι η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Λήψη μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομόλογοι του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη δεν ικανοποιήθηκαν από την παρουσίαση των στοιχείων αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, με αποτέλεσμα να ζητήσουν επιτάχυνση της εφαρμογής των δράσεων και λήψη μέτρων, ώστε να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.

«Ενώ τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν σημαντική πρόοδο, πρέπει να γίνουν περισσότερα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει, δεν υπάρχει τίποτα. Γι' αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να τελειώσει η αξιολόγηση. Ετσι θα γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου και δεν θα υπάρξει κενό».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο Eurogroup υπάρχει ισχυρή στήριξη στο σχέδιο γραμμής χρηματοδότησης προς την Αθήνα από τον ESM, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ «γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος» σημειώνοντας ότι στις επόμενες συναντήσεις «θα δουλέψουμε πάνω στους όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες».

Σε σχέση με τους όρους που συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή ECCL του ESM, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να πει ότι έχει όρους και προϋποθέτει εποπτεία, αλλά οι λεπτομέρειες μένει να ξεκαθαριστούν αργότερα.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «κοιτάμε για λύσεις που θα βοηθήσουν τον ελληνικό λαό, που θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές. Η τρόικα πρέπει να επιστρέψει πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να προχωρήσουν οι συζητήσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,8 δισ. από το Ταμείο και επιπλέον 1,8 δισ. από κέρδη που προέρχονται από το πρόγραμμα ομολόγων SMP, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προσέθεσε ότι η πιστωτική γραμμή ECCL «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αλλά θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει».

**

Reuters: Τρία σενάρια για τη χρηματοδότηση

Ισορροπία μεταξύ της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στο εσωτερικό της Ελλάδας και των ανησυχιών που εκφράζουν οι αγορές για την επόμενη ημέρα του προγράμματος αναζητά το Eurogroup.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει την επιβίωσή της στην έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ από την άλλη οι επενδυτές αντέδρασαν νευρικά, οδηγώντας την απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 8,9%.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Eurogroup ψάχνει τη χρυσή τομή εξετάζοντας τρία διαφορετικά σενάρια, με τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να παίζουν και στα τρία κεντρικό ρόλο.

Σύμφωνα με το Reuters:

* Το πρώτο σενάριο προβλέπει τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ να επιστρέψουν στον EFSF. Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αίτηση για μια πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα πρέπει να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα. Παράλληλα, αυτό το σενάριο δίνει στους υπουργούς Οικονομικών τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κεφάλαια, ενώ θέτει ένα καθαρό πλαίσιο για τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, ακόμα και αν αυτά δεν χρειαστούν.

Σε αυτή την περίπτωση όμως η Αθήνα θα υποχρεωθεί να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο, προκαλώντας έτσι αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της νέας συμφωνίας η χρηματοδοτική γραμμή θα ακυρωθεί και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει και νέα διάσωση. Πέραν αυτού η συγκεκριμένη λύση θεωρείται από τις Βρυξέλλες χρονοβόρα, καθώς θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

**Το δεύτερο σενάριο, το οποίο απαιτεί περίπου τρεις εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί, προβλέπει την αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων του ΤΧΣ προκειμένου να επιτρέπεται να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και όχι μόνο για τις τράπεζες.

Ετσι, η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, με το EFSF να μπορεί να πάρει πίσω τα ομόλογα δίνοντας μετρητό στην Αθήνα αν η τελευταία πετύχει τους συμφωνημένους στόχους, χωρίς ωστόσο να υπογραφεί καινούργιο Μνημόνιο.

Σε αντίθετη περίπτωση το ποσό θα παραμείνει στη διάθεση της Ελλάδας, μέχρι να επιτύχει τους στόχους που θα έχουν θέσει οι δανειστές με την Κομισιόν να παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ μένει να προσδιοριστεί ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα έχει στην καλύτερη περίπτωση ρόλο «παρατηρητή», κάτι που αρκετές χώρες της Ευρωζώνης δεν θεωρούν αρκετό, σημειώνει το Reuters. Η δε ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν η συμφωνία είναι αρκετή ώστε να είναι επιλέξιμοι οι ελληνικοί τίτλοι για το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

**Το τρίτο σενάριο αφορά στην ιδέα που έχει αρχίσει να βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στις Βρυξέλλες, καθώς προβλέπει επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος για έξι έως 15 μήνες, κάτι που απαιτεί 2-3 εβδομάδες ώστε να πάρει τις εγκρίσεις. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να καλύψει τα κριτήρια για να εισπράξει από την Ε.Ε. τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ που απομένει, χρήματα που θα χαθούν, αν δεν διατεθούν εντός του 2014.

Μετά οι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν ότι τα 11 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς αφού προηγουμένως επιστρέψουν στον EFSF στα τέλη της χρονιάς. Εξαιτίας του γεγονότος ότι θα γίνει αυτή η επιστροφή αυτόματα θα μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασιστεί, αλλά θα βρεθεί τρόπος να μη γίνεται αναφορά σε MoU μέσα από τη χρήση του όρου «επιστολή προθέσεων» (letter of intent). Ακόμα και έτσι, όμως, σημειώνει το Reuters, αυτή η επιλογή αφήνει το πολιτικό «στίγμα» στην Ελλάδα ότι βρίσκεται ακόμα σε πρόγραμμα. ΑΛ. ΚΛΩΣΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Eurogroup
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση