Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΟΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Κοινή δράση με Κύπρο και απομόνωση της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην αντιφώνησή του κατά το δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στη Λευκωσία προς τιμήν του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, φωτογράφισε, χωρίς να κατονομάσει, την Τουρκία ως παράγοντα που παρεμποδίζει την κοινή περιφερειακή δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο απειλεί την ασφάλεια της περιοχής.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την απόφαση Αναστασιάδη για αναστολή συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τόνισε ο Α. Σαμαράς Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την απόφαση Αναστασιάδη για αναστολή συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τόνισε ο Α. Σαμαράς Σημείωσε πως απαιτείται η ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και «παράγοντες που εμποδίζουν (αυτή τη συνεννόηση) θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο». Η αναφορά του αυτή απευθυνόταν σαφώς στην Αγκυρα και στα προβλήματα που δημιουργεί για κοινή δράση κατά των ακραίων Ισλαμιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος, σε αντίθεση με αυτούς που εμποδίζουν την κοινή δράση, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και αυτό θα επαναβεβαιωθεί και με τη συνεργασία της Αιγύπτου, η οποία είναι ηγέτιδα χώρα στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία για ακόμη μία φορά επέλεξε πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο και τα ήθη που επικρατούν τον 21ο αιώνα. Η Ελλάδα, σημείωσε, παρακολουθεί με νηφαλιότητα τις εξελίξεις και στηρίζει πλήρως την απόφαση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δεν θα υποκύψω

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην προσφώνησή του σημείωσε πως η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με την επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο.

Οπως υποστήριξε, η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε για να δημιουργήσει ένταση δεν είναι τυχαία, καθώς αναβαθμίζεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου, η οποία αποτελεί παράγοντα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτή την πρόκληση της Τουρκίας, σημείωσε με έμφαση ο Κύπριος πρόεδρος, καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού η Ελλάδα και η Κύπρος σε συνεργασία με άλλες χώρες που σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί πιέσεις για επάνοδο σε διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά κάτω από απειλές και εκβιασμούς, αλλά ούτε και να δεχθεί λύση η οποία θα υπαγορεύεται από στρατιωτικούς συσχετισμούς.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, τόνισε ότι ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου μεταξύ των οποίων είναι και οι Τουρκοκύπριοι.

Προετοιμασία

Σήμερα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος θα έχουν συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση και θα παραστούν σε κοινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης ο κ. Σαμαράς θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής. Ο Κύπριος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες τους θα προετοιμαστούν για την κοινή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αύριο στο Κάιρο, στην οποία αναμένεται να επισφραγισθεί η συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας, αλλά και σειρά άλλων θεμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Υπουργείο Εξωτερικών
Κυβέρνηση
Εξωτερική πολιτική
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις