Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
ΞΗΛΩΘΗΚΕ Ο ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΦΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ
Πήρε άριστα στον προπηλακισμό
Οι ακραίες ιδεολογικές πεποιθήσεις που έχουν εμφιλοχωρήσει στη Ν.Δ. βγήκαν εκ νέου στην επιφάνεια με την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, διά ασήμαντον αφορμή, ο μέχρι χθες υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος.
Ακούγεστε σαν τη Μαρία Αντουανέτα, είπε στον Στύλιο η Λ. Κανέλλη και εισέπραξε τα περί Κασιδιάρη
Ο άγνωστος για το έργο του στο υπουργείο βουλευτής Αρτας της Ν.Δ. (αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Κώστα Κουκουδήμο στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου) θεώρησε ότι ο χαρακτηρισμός προς το πρόσωπό του «Μαρία Αντουανέτα» που του απηύθυνε η βουλευτής αποτελεί βαρύτατη προσβολή και χωρίς πολλές περιστροφές αποφάσισε να της κόψει τη φόρα, προπηλακίζοντάς την, με τραυματικά, για την ίδια, βιώματα.
«Η κυρία Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη, αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη, κυρία Κανέλλη, αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης. Να το γνωρίζετε αυτό», προειδοποίησε την εμβρόντητο βουλευτή εντός της Ολομέλειας της Βουλής και επανήλθε αμέσως μετά στο ίδιο ύφος: «Θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη, όμως δεν θα γίνω, διότι έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι δίνω εξετάσεις στον αρτινό λαό και στον ελληνικό λαό κάθε ημέρα και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική».
Και όλα αυτά κατά τη διάρκεια μιας τυπικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας (συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων) κατά την οποία η βουλευτής του ΚΚΕ ζητούσε να μάθει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τον παιδικό υποσιτισμό. Δηλαδή για ένα σοβαρό θέμα, που δεν προσφερόταν όμως για αντιπαραθέσεις υψηλών τόνων.
Για τα φρούτα
Η βουλευτής του ΚΚΕ δεν συμμερίστηκε τις εξηγήσεις του υφυπουργού για τις ενέργειες του υπουργείου ως προς την αντιμετώπιση της ανέχειας και με αφορμή τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» για την υγιεινή διατροφή των μαθητών, χρέωσε στον υφυπουργό ότι «ακούγεται σαν τη Μαρία Αντουανέτα, σαν το μύθο: Τα παιδιά πεινάνε, να τους δώσετε ένα φρούτο, ένα παντεσπάνι».
Ο κ. Στύλιος έγινε έξαλλος. Επικαλέστηκε την ταπεινή καταγωγή του, έναντι της κυρίας Κανέλλη και όταν εκείνη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει επειδή όπως είπε ο υφυπουργός χρησιμοποιεί την Αρτα και το χωριό του για προεκλογικούς λόγους, εκείνος επετέθη φραστικά με τον ακραίο αυτό τρόπο.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Στύλιος δεν έδειξε στην αρχή ότι κατανόησε το ατόπημά του. Βγαίνοντας από την αίθουσα της Ολομέλειας επαναλάμβανε «μα να με πει εμένα Μαρία Αντουανέτα». Την ίδια στιγμή η Λιάνα Κανέλλη ξεσπώντας σε λυγμούς από την ένταση γνωστοποιούσε σε δημοσιογράφους ότι θα θέσει το θέμα στον πρόεδρο της Βουλής. Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τη βουλευτή του ΚΚΕ.
Οσο για τον κ. Στύλιο χρειάστηκε να πάρει οδηγίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή για να προβεί στην ακόλουθη δήλωση: «Οι εντάσεις μπορούν να δημιουργήσουν λεκτικές υπερβολές. Δεν ήθελα να θίξω την κυρία Κανέλλη. Ζητώ συγγνώμη. Καταδικάζω τις συμπεριφορές και τις πρακτικές του κυρίου Κασιδιάρη».
Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος και αφού είχε λάβει τη «λυπητερή» από το Μαξίμου, ξανακάλεσε τους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής ανακοινώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό, την παραίτησή του.