Έντυπη Έκδοση

Μ. ΓΛΕΖΟΣ ΚΑΙ Γ. ΤΣΙΜΕΡ ΖΗΤΗΣΑΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Γερμανοελληνικός αγώνας για τις αποζημιώσεις...

Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έθεσε εκ νέου ο Μανώλης Γλέζος, έχοντας δίπλα του τη Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες να εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη του Die Linke και γενικότερα της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία προεδρεύει ως επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΚΕΑ.

Μανώλης Γλέζος: Από ελληνικό θέμα ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό Μανώλης Γλέζος: Από ελληνικό θέμα ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό Αμφότεροι, απηύθυναν κοινή πρόσκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της αντιμετωπίζοντας εποικοδομητικά το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Ζήτημα που όπως είπε η κ. Τσίμερ «έχει καλυφθεί από πέπλο λήθης».

«Από θέμα ελληνικό ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό» δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος και χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα στις φλεγόμενες από διαδηλώσεις Βρυξέλλες, «συμβολική» καθώς, όπως εξήγησε, ο ελληνικός αγώνας γίνεται γερμανοελληνικός. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις βαθιές ρίζες της γερμανοελληνικής φιλίας που -όπως είπε- βασίζεται σε αγώνες και όχι σε τυχαίους πολιτικαντισμούς. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν είναι σε καμιά περίπτωση υπεύθυνος ο γερμανικός λαός, αλλά το Γ' Ράιχ για τα εγκλήματα της περιόδου 1939-1945 που διαπράχθηκαν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Δικαιοσύνη

«Δεν θέλουμε να μας ζητάνε συγγνώμη οι Γερμανοί πολίτες και ο γερμανικός λαός, δεν τους ταυτίζουμε με το Γ' Ράιχ, ζητάμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του γερμανικού λαού κι ούτε τον θεωρούμε υπεύθυνο για όσα διέπραξε το Τρίτο Ράιχ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και νομικό. Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να λυθεί από τις δύο πλευρές», είπε ο Μανώλης Γλέζος, ενώ διασαφήνισε πως πρόκειται για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Ας μας πει ο Σόιμπλε αφού το «θέμα θεωρείται λήξαν, πότε έληξε και κυρίως πώς»; τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γκάμπι Τσίμερ: Εχει καλυφθεί από πέπλο λήθης Γκάμπι Τσίμερ: Εχει καλυφθεί από πέπλο λήθης Από την πλευρά της η επικεφαλής του Die Linke τόνισε ότι πρέπει οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων να πιέσουν ώστε να γίνει συζήτηση που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε βάρος της Ελλάδας και εξέφρασε την υποστήριξη και αλληλεγγύη της στις προσπάθειες του συναδέλφου της, Μανώλη Γλέζου. Κάλεσε παράλληλα, τα γερμανικά ΜΜΕ να ασχοληθούν με τις ελληνικές διεκδικήσεις ώστε να ενταθεί η πίεση προς την γερμανική κυβέρνηση. Η κ. Τσίμερ δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τον κ. Γλέζο θα προσπαθήσει να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη παρ' όλες τις δυσκολίες, εξηγώντας ότι έλαβε την απόφαση να ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα διότι η Γερμανία πρέπει να επωμιστεί την ευθύνη, αντί να την αποποιείται. Η κ. Τσίμερ πρόσθεσε ότι με αυτή την εκδήλωση αλλά και με την ευκαιρία του εορτασμού της κατάρρευσης του Τείχους του Βερολίνου θα προσπαθήσει να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα. «Εχει μεγάλη σημασία ως επανενωμένη Γερμανία να θυμηθούμε αυτά τα πράγματα και να ξαναμιλήσουμε για αυτά σε σχέση και με την οικονομική κρίση. Είναι θέμα σεβασμού στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», συμπλήρωσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποζημιώσεις
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΣΥΡΙΖΑ
Γερμανία