Έντυπη Έκδοση

Τιμούν τον Ρεμί, «θάβουν» τον Ολάντ οι Γάλλοι

Νέο ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας για το Φρανσουά Ολάντ, με μόλις το 12% των Γάλλων να επιδοκιμάζουν την πολιτική του και μια μεγάλη πλειοψηφία να μην τον θέλει υποψήφιο στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Γάλλοι μαθητές διαδηλώνουν για το θάνατο του 21χρονου Ρεμί Γάλλοι μαθητές διαδηλώνουν για το θάνατο του 21χρονου Ρεμί Η δημοσκόπηση που καταγράφει νέα πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου δημοσιοποιήθηκε χθες, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη τηλεοπτική του εμφάνιση στο δίκτυο TF1 όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών και με επικρίσεις για τις υποσχέσεις που δεν τήρησε, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αν και μόλις στα μισά της θητείας του, ο κ. Ολάντ βιώνει ένα πρόωρο κλίμα παρακμής με πολλά ανοιχτά μέτωπα: οικονομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς αποτέλεσμα, στασιμότητα, ανεργία στα ύψη και κοινωνικές εντάσεις, με παράλληλες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και αδυναμία συσπείρωσης της αριστεράς. Ηδη πριν από την έναρξη της χθεσινοβραδινής εκπομπής, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η συζήτηση δε θα απέφερε τίποτα στον πρόεδρο καθώς μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης φαίνεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική του.

Τ' αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά: μόλις 12% των ερωτηθέντων αποτιμούν θετικά το έργο του προέδρου. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητητας του Ολάντ μετά την εκλογή του και φαίνεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού του, Μανουέλ Βαλς ο οποίος συγκεντρώνει 22%. Το πιο ανησυχητικό για τον πρόεδρο είναι ότι χάνει τις περισσότερες μονάδες από το ίδιο του το στρατόπεδο, δηλαδή από τους ψηφοφόρους που τοποθετούνται στην Αριστερά. Την ίδια ώρα, σε άλλη σφυγμομέτηση, οκτώ στους δέκα Γάλλους δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να δουν τον κ. Ολάντ να διεκδικεί δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2107. Εκείνος δήλωσε χθες ότι εάν μέχρι το τέλος της θητείας του δεν καταφέρει να μειώσει την ανεργία, δε θα ξαναείναι υποψήφιος.

Οι μαθητές

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από το πρωί καθώς μαθητές του Λυκείου απέκλεισαν περισσότερα από 20 σχολεία στο Παρίσι και πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για το θάνατο του 21χρονου διαδηλωτή Ρεμί Φρες. Ο Φρες σκοτώθηκε στις 26 Οκτωβρίου στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στο εργοτάξιο του φράγματος του Σιβάν (νοτιοδυτική Γαλλία), στην κατασκευή του οποίου αντιδρούν οικολογικές οργανώσεις. Χιλιάδες μαθητές, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και φοιτητές, διαδήλωσαν σε κεντρική πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο. Ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε στη συνέντευξή του ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Φρες και ότι τ' αποτελέσματα της έρευνας για το θάνατό του θα γνωστοποιηθούν «εντός οκτώ ημερών».

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.lemonde.fr)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία