Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ «ΞΕΠΛΥΝΕ» ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ

«Εγκλήματα πολέμου, αλλά δεν θα μας απασχολούν»

Να μην αναληφθεί δράση για την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον των πλοίων που μετείχαν στο Στολίσκο της Ελευθερίας, το 2010, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννιά Τούρκοι ακτιβιστές,αποφάσισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω στο «Μαβί Μαρμαρά» το Μάιο του 2010 Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω στο «Μαβί Μαρμαρά» το Μάιο του 2010 Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Φάτου Μπεντούζα, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι μπορεί εύλογα να διατυπωθεί η εκτίμηση πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά την επιδρομή, οι ενέργειες αυτές δεν ήταν τέτοιας έκτασης ώστε να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν τραυματιστεί στο ίδιο αυτό επεισόδιο εναντίον του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά, που επιχείρησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Πέρα από τις πραγματικές απώλειες, η επιδρομή αυτή είχε προκαλέσει βαθιά ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, που μέχρι τότε ήταν σύμμαχοι.

Παραδόθηκε

Εν τω μεταξύ παραδόθηκε χθες, ο Παλαιστίνιος που φέρεται ότι βράδυ της Τετάρτης, χτύπησε με το αυτοκίνητό του στη Δυτική Οχθη, τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από αυτούς πολύ σοβαρά.

Ο νεαρός αρνήθηκε ότι επρόκειτο για επίθεση, υποστηρίζοντας πως ήταν ατύχημα αλλά εικόνες από κάμερα, δείχνουν τον άνδρα να οδηγεί με ταχύτητα το φορτηγάκι του πάνω στους τρεις στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πρόκειται για νέα επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον Ισραηλινών, η τρίτη σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν χθες ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, την επομένη μιας μέρας βιαιοτήτων που σημαδεύτηκε από επίθεση με αυτοκίνητο σε στάση του τραμ, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου. Τη νύχτα σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ.

Η αστυνομία έστησε στη συνέχεια οδοφράγματα σε συνοικίες της παλαιστινιακής πλευράς και είχε αναπτύξει ενισχύσεις στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή ξεκινάει η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις αρχές της εβδομάδας, η Μογκερίνι επέκρινε τα σχέδια του Ισραήλ να προχωρήσει στην ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών, κάτι που, όπως είπε, θα θέσει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

** Αγκυρα: Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. όσο μας χρειάζεται κι εκείνη

Η ανάγκη που έχει η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αυξηθεί περισσότερο από ποτέ, αλλά έχει αυξηθεί και η ανάγκη της Ε.Ε. για την Τουρκία, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, προσθέτοντας πως η Αγκυρα έχει δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια των τριών ετών που οι Βρυξέλλες δεν άνοιξαν ούτε ένα κεφάλαιο προς συζήτηση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στη Νορβηγία, όπου έλαβε μέρος στις συζητήσεις για τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - ΗΠΑ, ο Μποζκίρ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στις σχέσεις με την Ε.Ε. οφειλόταν κατά βάση σε «ακατανόητες εμμονές» και κατονόμασε ως κύριο υπεύθυνο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

«Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ε.Ε., θέλουμε να γίνουμε μέλος της», είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι ο τουρκικός λαός «φαίνεται να στηρίζει την προοπτική ένταξης με ποσοστό 55%».

Υπογράμμισε πάντως ότι «η ανάγκη που έχει η Τουρκία για την Ε.Ε. έχει αυξηθεί περισσότερο από ποτέ αλλά έχει αυξηθεί και η ανάγκη της Ε.Ε. για την Τουρκία».

Επιπλέον έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση της Ευρώπης σχετικά με την Τουρκία», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κρίση στο Ιράκ και τη Συρία. Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγή: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις