Έντυπη Έκδοση

«Λύτρα» για τους κρατούμενους έπαιρνε η Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία

Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να αποδράσουν από την Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μπορούσαν να σκοτωθούν, να φυλακιστούν ή να βασανιστούν. Η κυβέρνηση όμως είχε τόσο λίγα χρήματα, που πολλοί κατέληξαν να πωληθούν μυστικά στη Δυτική Γερμανία, όπου οι περισσότεροι προσπαθούσαν να φτάσουν εξαρχής.

«Ξαφνικά βρέθηκα σε ένα αστυνομικό σταθμό. Ο πάγκος του γραφείου μού φαινόταν τόσο ψηλός, γιατί ήμουν ένα μικρό κορίτσι και θυμάμαι τον αστυνομικό να με ρωτάει "Γιατί δεν κλαις;". Πολλές φορές που θυμήθηκα αυτά τα λόγια αναρωτήθηκα κι εγώ γιατί δεν έκλαιγα. Υποθέτω γιατί ήμουν σε κατάσταση σοκ» δηλώνει η Ντανιέλα Βάλτερ η οποία θυμάται τη νύχτα που τη συνέλαβαν ενώ προσπαθούσε να φύγει από το Ανατολικό Βερολίνο. Ηταν 13 Αυγούστου του 1961 και ήταν πέντε ετών. Λίγες μέρες πριν ο πατέρας της είχε πληροφορηθεί ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (GDR) επρόκειτο να κλείσει τα σύνορα ανάμεσα στο κομμουνιστικό Ανατολικό Βερολίνο και το καπιταλιστικό Δυτικό Βερολίνο και έπεισε τη μητέρα της να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

Η Βάλτερ θυμάται τον πατέρα της να τον απομακρύνουν οι φύλακες μες στη νύχτα. Αργότερα συνέλαβαν και την ίδια και τη μητέρα της.

«Πώληση»

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ανατολικής Γερμανίας ήταν σε ελεύθερη πτώση. Πολλοί διανοούμενοι και εξειδικευμένοι εργάτες είχαν φύγει. Το 1964 η κατάσταση ήταν πλέον τόσο ζοφερή, που οι αρχές αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο πώλησης πολιτικών κρατουμένων στη Δυτική Γερμανία. «Από το 1964 και έως το 1989 περίπου 33.755 πολιτικοί κρατούμενοι και περίπου 250.000 συγγενείς πωλήθηκαν στη Δυτική Γερμανία για ένα συνολικό ποσό 35 δισ. γερμανικών μάρκων» δηλώνει ο ιστορικός και συγγραφέας, Αντρεας Απελτ.

«Και οι δύο πλευρές είχαν ένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη "επιχείρηση" - η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας γιατί χρειαζόταν το δυτικό συνάλλαγμα και η Δυτική γιατί ήθελε να σώσει τους ανθρώπους από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στη Λαϊκή Δημοκρατία» δηλώνει.

Καμία ωστόσο από τις δύο πλευρές δεν ήθελε αυτή η ιστορία να διαρρεύσει: η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας γιατί δεν ήθελε να φανεί αδύναμη και η Δυτική Γερμανία γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι στηρίζει το κομμουνιστικό καθεστώς.

(Πηγή: The BBC News)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Γερμανία