Έντυπη Έκδοση

Υποκατάστατο αίματος από πρωτεΐνη των ζαχαρότευτλων

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της έλλειψης αίματος στα νοσοκομεία γεννά μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα ζαχαρότευτλα και που σύμφωνα με την εκτίμηση Σουηδών επιστημόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο αίματος.

Η αιμογλοβίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανθρώπινη και η φυτική εκδοχή της είναι παρόμοιες.

Αυτό που εξετάζουν τώρα είναι η δυνατότητα προσαρμογής της δομής της φυτικής αιμογλοβίνης ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν με πειραματόζωα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται, κατά του Σουηδούς, σε περίπου τρία χρόνια. Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι, αν και πολλά υποσχόμενη, η μαζική παραγωγή αιμογλοβίνης από ζαχαρότευτλα ως υποκατάστατο αίματος είναι μια μακρινή προοπτική.

ΛΗ.Π.

(ΠΗΓΗ: WWW.BBC.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ιατρικές έρευνες & μελέτες