Έντυπη Έκδοση

Καμπανάκι κινδύνου στη Δ. Μακεδονία

Συναγερμός σήμανε και πάλι στη Δυτική Μακεδονία, καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν χθες τα επιτρεπόμενα όρια στα χωρικά επίπεδα των Δήμων Κοζάνης, Φλώρινας, Αμυνταίου και Εορδαίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχωρά στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού.

«Η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ενώ τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων θα ισχύσουν έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, προτείνεται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους αλλά και για τα άτομα αυξημένου κινδύνου (με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπάθειες) που ζουν στα όρια Κοζάνης, Φλώρινας, Αμυνταίου και Εορδαίας να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Στα επιπλέον μέτρα για τον Δήμο Εορδαίας είναι να αποφεύγεται η χρήση τζακιών, θερμαστρών, στερεών καυσίμων και να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά καύσιμα και πηγές θέρμανσης, έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

Επίσης, συνιστάται να ρυθμίζεται ο θερμοστάτης στους 18oC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.

Στα μέτρα είναι ακόμη ο περιορισμός κατά 20% των βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, αλλά και η εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού-φρένου) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Μακεδονία και Θράκη