Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ * ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ * ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Εκπαίδευση

Μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητική και μαθητική οργάνωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ, πραγματοποίησαν χωριστή πορεία διαμαρτυρίας

Αν και, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι καταλήψεις μειώθηκαν από 580 σε 253, οι μαθητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται δυναμικά και αποφασιστικά. Χθες, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και με πορεία έφτασαν στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73». Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χθες στις 13.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μπροστά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και με πορεία έφτασαν στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73». Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χθες στις 13.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μπροστά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου Ξεκινώντας από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πορεία σταμάτησε μπροστά από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73». Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή. Οι εύζωνοι απομακρύνθηκαν από τον Αγνωστο Στρατιώτη ενώ μπροστά στο μνημείο παρατάχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ. Παρ' όλα αυτά, δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, η συμμετοχή έφτασε στα 3.000 άτομα ενώ κατά την αστυνομία στα 1.000.

Πορεία ΚΚΕ

Λίγο πριν, περίπου 500 μέλη από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητική και μαθητική οργάνωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ, πραγματοποίησαν χωριστή πορεία διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, έκαναν μια στάση μπροστά στη Βουλή και σταμάτησαν στο ύψος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου και διαλύθηκαν.

Ανάλογη μαθητική πορεία διοργανώθηκε και στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο συγκεκριμένο νομό παραμένουν υπό κατάληψη 22 σχολεία.

Χθες αποκαταστάθηκε και η λειτουργία της ιστοσελίδας στο Facebook μέσω της οποίας είχαν οργανωθεί οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είχε «πέσει» την Τετάρτη, όταν ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να διερευνήσει αν οι διαχειριστές της είναι μαθητές ή όχι.

Η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα, αλλά έχει επεκταθεί και στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι αστυνομικές αρχές σχετικά με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό κατάληψη βρίσκονται 7 σχολεία στην Ημαθία, 1 στις Σέρρες, 1 στην Πιερία και 2 στο Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χθες στις 13.00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μπροστά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το απόγευμα ήταν η σειρά για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των ενώσεων λειτουργών μέσης εκπαίδευσης που διοργάνωσαν συλλαλητήριο στις 18.00.

Συλλήψεις

Χθες αφέθηκαν ελεύθερα τα έξι άτομα που είχαν συλληφθεί προχθές στα επεισόδια του 11ου Δημοτικού Σχολείο Ευόσμου, κατά τη διάρκεια των εκλογών των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των νέων υπηρεσιακών τους συμβουλίων. Εναντίον των συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 13 Νοεμβρίου.

* Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής οδηγήθηκαν δύο μαθητές που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι «πρωταγωνίστησαν» προ ημερών σε επεισόδιο που διαδραματίστηκε στο ΕΠΑΛ Αρναίας, με αφορμή το θέμα της συνέχισης ή μη της κατάληψης του σχολείου. Εις βάρος τους είχε σχηματιστεί δικογραφία ύστερα από έγκληση του προέδρου του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου, που κατήγγειλε ότι προπηλακίστηκε στον περιβάλλοντα χώρο του λυκείου και δέχθηκε αργότερα επίθεση σε καφετέρια όπου καθόταν.

Εγκληση κατατέθηκε και από τη διευθύντρια του σχολείου για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Για την επίθεση στην καφετέρια σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τριών νεαρών-μαθητών του συγκεκριμένου ΕΠΑΛ. Συνελήφθησαν δύο εξ αυτών και δικάστηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία. Το δικαστήριο τούς αθώωσε για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, ενώ για τις πράξεις που συνδέονταν με την επίθεση εις βάρος του προέδρου του 15μελούς, ο τελευταίος απέσυρε την εις βάρος τους μήνυση.

Εκτός όμως από την Αρναία, αναστάτωση προκλήθηκε χθες και στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης. Μητέρα 15χρονης μαθήτριας κατέθεσε μήνυση εναντίον 23χρονου Αλβανού συμμαθητή της κόρης της, κατηγορώντας τον ότι ύστερα από διαπληκτισμό μεταξύ τους της επιτέθηκε φραστικά και σωματικά. Η αιτία της διαφωνίας ήταν η άρνηση της ανήλικης να συμμετέχει στην αποχή από τα μαθήματα που είχε αποφασιστεί την περασμένη Δευτέρα. Ο 23χρονος συνελήφθη και πήρε από τον ανακριτή Κοζάνης προθεσμία για να απολογηθεί μέχρι την Παρασκευή.

Στην Κρήτη

Δυναμικές και μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις των μαθητών στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο εκατοντάδες μαθητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, την Τράπεζα Θεμάτων και το κτηριακό. Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία τους από τη λεωφόρο Δημοκρατίας και στο κέντρο της πόλης έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο του δημαρχείου στη Λότζια.

Οπως έγινε γνωστό, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 22 σχολεία του Νομού Ηρακλείου, ενώ προχθές το βράδυ η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις νεαρών εξωσχολικών όταν ειδοποιήθηκε από μαθητές του 5ου ΕΠΑΛ στα Καμίνια, για την παρουσία τους εκεί και τις φθορές που είχαν προκαλέσει. Οι τρεις νεαροί συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο.

Στα Χανιά, πορεία στους κεντρικούς δρόμους έκαναν μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί και γονείς, δηλώνοντας αντίθετοι στο νέο λύκειο, ενώ παράλληλα ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων. Η μαθητική πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Οι συμμετέχοντες, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφτασαν μέχρι την αντιπεριφέρεια, όπου αντιπροσωπεία μαθητών, καθηγητών και γονέων επέδωσε στον αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Βουλγαράκη, ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να αποστείλει το ψήφισμα στο υπουργείο Παιδείας, ενώ συνομίλησε για περίπου 30 λεπτά με την αντιπροσωπεία, καταγράφοντας τις απόψεις και τα αιτήματα που του κατατέθηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Χανιά υπό κατάληψη τελούν σήμερα 9 σχολεία, 2 γυμνάσια, 6 λύκεια και ένα ΕΠΑΛ.

*** Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τους μαθητές

Την αξιωματική αντιπολίτευτση φωτογράφισε ως υπαίτια των μαθητικών κινητοποιήσεων ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, τόσο σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ όσο και στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

Ο Α. Λοβέρδος τάχθηκε κατά των καταλήψεων των σχολείων, ξεκαθάρισε ότι δεν τρέφει αυταπάτες σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αναφορικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις, τόνισε ότι αυτή ζητήθηκε μόνο για να εξακριβωθεί το αν η ιστοσελίδα για τη διοργάνωση των καταλήψεων ανήκει όντως σε μαθητές, ενώ διαχώρισε τη θέση του από αυτήν της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτ. Κουτζαμάνη. Επίσης, δήλωσε αντίθετος με κάθε κομματική παρέμβαση για υποκίνηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όμως «φωτογράφισε» επαρκώς.

Χθες στη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ουδέτερος απέναντι στις ενέργειες των μαθητών. «Εμείς σε ό,τι αφορά τις μαθητικές κινητοποιήσεις στεκόμαστε μακριά. Είμαστε ουδέτεροι. Είναι ζήτημα της μαθητικής κοινότητας να πάρει τις αποφάσεις της, και αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουμε».

Κόντρα με Κοτσιφάκη

Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν οι επικρίσεις του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, σχετικά με σχόλιο του κ. Λοβέρδου για τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη. Ο υπουργός επανέλαβε ότι ήταν άστοχη η δήλωση του τελευταίου πως οι καταλήψεις βοηθούν, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δεν δείχνει την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ξανά ότι το μόνο ζήτημα για το οποίο ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση ήταν να ξεκαθαριστεί αν βρίσκονται μαθητές πίσω από την ιστοσελίδα που παρακινούσε σε καταλήψεις, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει καμία διωκτική διάθεση. «Αν αυτοί που διακινούν την πληροφορία για τις καταλήψεις είναι μαθητές, με γεια τους και χαρά τους. Αν είναι στην ηλικία μου, θέλω να το μάθω. Αν είναι μεγαλύτεροι, γιατί να μην το ξέρουμε; Εμείς σταθήκαμε έξω από κάθε σκέψη για εισαγγελείς».

Για το ζήτημα των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, δήλωσε: «Στοχεύω στην επάρκεια και όχι στην πληρότητα, την πληρότητα δεν μπορούμε να την κατακτήσουμε, οι συνδικαλιστές έχουν δίκιο». Συμπλήρωσε δε ότι «προκαλούνται επιπρόσθετα προβλήματα από την οικονομική δυσχέρεια σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό αιτημάτων συνταξιοδότησης. Στους καθηγητές και δασκάλους που υπέβαλαν το αίτημα και πήγαν σπίτι τους, λέω ότι αν δεν γυρίσουν γρήγορα -έστειλα και εγκύκλιο-, θα τους παραπέμψω στο πειθαρχικό».

Επίσης ο υπουργός υπεραμύνθηκε της Τράπεζας Θεμάτων, θεωρώντας την ένα εξαιρετικά καλό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και κριτικού πνεύματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κινητοποιήσεις
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Παιδεία
Συγκεντρώσεις/Πορείες