Έντυπη Έκδοση

Επικό ποστ ροκ από το Διάστημα

Οι Ιρλανδοί God Is an Astronaut σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην Αθήνα

«Η μουσική μας είναι μια προσπάθεια απόδρασης. Σαν να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να βρίσκεται ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά και να είναι η μουσική μας το όχημα που απαιτείται για να βρεθείς εκεί. Δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε αστροναύτες και να περιπλανιόμαστε στο Διάστημα αλλά μπορούμε να ταξιδεύουμε με άλλους τρόπους».

Πίσω από αυτά τα λόγια κρύβεται η φιλοσοφία των God Is an Astronaut, των Ιρλανδών που φτιάχνουν το δικό τους εθιστικό ποστ ροκ με ηλεκτρονικές χαμηλότονες μελωδίες να καταλήγουν σε καταρράκτες κιθαριστικού θορύβου. Εχοντας πρόσφατο το νέο δίσκο τους «Origins» που κυκλοφόρησε πέρυσι έρχονται για δύο συναυλίες, σήμερα στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης και αύριο στο Gagarin 205 της Αθήνας.

Οταν εισέβαλαν στην σκηνή το 2002 με το ντεμπούτο τους «The End of the Beginning», έναν τίτλο από μια φράση που είπε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Αγγλία βομβαρδίζονταν από τους Ναζί, οι God Is an Astronaut έμοιαζαν να προσπαθούν να συνδέσουν τα ξεσπάσματα της κιθάρας με ένα πομπώδες ηλεκτρονικό μίγμα κατευθείαν από την εποχή των Tangerine Dream. Σε αντίθεση με τους Mogwai, σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες επιρροές τους, οι οποίοι είχαν πατήσει πάνω στην κληρονομιά του πανκ, οι GIAA παίζανε στα όρια του μέταλ ήχου.

Παρόλα αυτά οι Ιρλανδοί που πήραν το όνομά τους από μια ατάκα στο θρίλερ Nightbreed του μετρ του τρόμου Κλάιβ Μπάρκερ, εγκατέλειψαν γρήγορα τα επικά συνθεσάιζερ και τα ατελειωτα κιθαριστικά σόλο και υιοθέτησαν μια πιο μινιμαλιστική προσσεγγιση στο ινστρουμένταλ ροκ τους.

Ετσι τώρα ξανάρχονται με το «Origins», τον περσινό δίσκο τους όπου οι συνθέσεις είναι πολύ πιο σύντομες σε διάρκεια, οι αυτοσχεδιασμοί περιορισμένοι, οι κιθάρες περισσότερες και πιο άγριες ενώ προστέθηκαν και κάτι ψυχρα ρομποτικά φωνητικά από τον Πατ Ο'Ντόνελ, τον παλιό τραγουδιστή των Fountainhead από τα χρόνια του '80. «Αυτό ακριβώς σημαίνει και ο τίτλος του δίσκου» είχε πει ο Τόρστεν Κινσέλα που μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Νιλς, είναι οι ιδρυτές της μπαντας. «Επιστρέφουμε στα βασικά, στις ρίζες του ήχου μας και ξεκινάμε πάλι από την αρχή, δημιουργώντας κάτι καινούργιο. Εναν διαφορετικό ήχο που ξεκινάει ως άμπιεντ μελωδία και καταλήγει σε μια έκρηξη θορύβου και ισορροπεί στα όρια της ελεκτρόνικα και του μέταλ».

Μέσα στα δώδεκα χρόνια πορείας και τους έξι δίσκους οι GIAA έχουν καταφέρει να βάλουν το δικό τους σημάδι στη σύγχρονη ροκ σκηνή. Ξεκίνησαν σαν αναβιωτές ενός προγκρέσιβ ροκ ήχου με συναυλίες που βασίζονταν σε πελώριες βίντεο οθόνες και light show και τώρα είναι οι μουσικοί που συνθέτουν ροκ θύελλες και ταξιδεύουν το κοινό τους στις συναυλίες μόνο με τον ήχο τους. Ή όπως το λένε οι ίδιοι «σκοτώσαμε τη μονοτονία των στημένων σόου».

* Σήμερα στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης. Εναρξη 9.30 μ.μ. Είσοδος 18 ευρώ. Αύριο Gagarin 205 στην Αθηνα. Εναρξη 9.30. Είσοδος 25 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Μουσική
Εκδηλώσεις
Κι αυτά
Συναυλίες/Παρτι