Έντυπη Έκδοση

Ο ΟΠΕΚ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ ΠΤΩΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ * ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Διπλό «έμφραγμα» για Ντράγκι

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε χθες πως θα τηρηθεί το σχέδιο νομισματικής επέκτασης στην Ευρωζώνη όπως αποφασίστηκε αρχές Οκτωβρίου και θα αυξηθεί το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά μισό δισ. (αντί του 1 δισ. που περίμεναν οι αγορές με συνέπεια να μετριασθεί ο αρχικός ενθουσιασμός τους) χωρίς να υπάρξει παράβαση των δεσμεύσεων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Την ίδια ώρα που ο Ντράγκι πέρναγε ένα σχετικά αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές... Την ίδια ώρα που ο Ντράγκι πέρναγε ένα σχετικά αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές... Συγχρόνως, καθησύχασε πως δεν υπάρχει ανταρσία στο εσωτερικό της ηγεσίας της ΕΚΤ και πως αν χρειασθεί αυτή θα παρέμβει περαιτέρω με αγορές τίτλων.

Την ίδια ώρα, όμως, που ο Ντράγκι πέρναγε ένα σχετικά αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές, ο ΟΠΕΚ αναθεωρούσε πτωτικά τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (περιορισμός ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,4% το 2014 και κατά 0,3% το 2015) και κατ' επέκταση για τη ζήτηση πετρελαίου με συνέπεια να μειωθεί μέσα στη μέρα κατά 1,5% η τιμή του αργού πέφτοντας στα 77,7 δολ./βαρέλι.

Η χειρότερο, ωστόσο, είδηση έμελλε να έλθει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου καταγράφεται μέχρι στιγμής και η ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη, τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία Challenger ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο οι αμερικανικές εταιρείες απέλυσαν 51.000 εργαζόμενους, δηλαδή 68% περισσότερους απ' ό,τι τον Σεπτέμβριο και 12% περισσότερους απ' ό,τι τον Οκτώβριο 2013.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση απολύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον χειρότερο Οκτώβριο από το 2009, με τις μεγαλύτερες σε έκταση απολύσεις να πραγματοποιούν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, των Η/Υ και των φαρμάκων.

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η κατάρρευση των επιχειρηματικών προσλήψεων τον Οκτώβριο σε μόλις 147.935 όταν τον Σεπτέμβριο είχαν ανέλθει σε 567.705.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα