Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Αιχμάλωτος της κοκαΐνης

Δεκατρείς χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Τόσα ξόδευε ο πρωταθλητής του σνούκερ για να προμηθευτεί το «ελευθέρας βοσκής» κρακ που λαχταρούσε. Οταν το πρωτοδοκίμασε, ήταν ήδη εθισμένος στην κοκαΐνη και βυθισμένος στα πάθη του. Το παρατσούκλι του Τζίμι Ουάιτ ήταν «ανεμοστρόβιλος», ωστόσο ο πραγματικός ανεμοστρόβιλος ήταν η ίδια του η ζωή. «Κέρδισα ένα σωρό λεφτά αλλά τα σπατάλησα όλα στο ποτό και στα ναρκωτικά», εξομολογείται σήμερα, στα 52 του. «Εάν ήμουν καθαρός, θα κέρδιζα καμιά δεκαριά παγκόσμιους τίτλους. Τουλάχιστον έμεινα ζωντανός. Αισθάνομαι τυχερός που κατόρθωσα να επιβιώσω. Το κρακ είναι το χειρότερο ναρκωτικό. Σου καίει τον εγκέφαλο και σε καταστρέφει όπως ο χειρότερος σαδιστής».

Ο πρωταθλητής του λαού

Δεν είναι κάποιος τυχαίος ο Τζίμι Ουάιτ, στην ιεραρχία του σνούκερ. Το BBC τον χαρακτηρίζει «θρύλο», ενώ τα ταμπλόιντ τον αποκαλούσαν «πρωταθλητή του λαουτζίκου», ιδίως από τότε που ξεπέρασε αλώβητος τον καρκίνο των όρχεων. Εφτασε έξι φορές στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τους πέντε συνεχόμενους μεταξύ 1990-94, αλλά τους έχασε και τους έξι. Τα κέρδη του ξεπέρασαν τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αμοιβές του από διαφημίσεις, ταινίες και τηλεόραση. Τα τσέπωσαν, όλα, οι έμποροι της κοκαΐνης. Η σύζυγός του, Μορίν, τον χώρισε πριν από 16 χρόνια και πήρε μαζί της τα 5 παιδιά του ζευγαριού. Τον «ανεμοστρόβιλο» δεν τον ενδιέφερε τότε, παρά μόνο το ναρκωτικό.

Η ντουλάπα στην πυρά

«Το ναδίρ μου ήταν όταν κλειστήκαμε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με τον συνάδελφο Κερκ Στήβενς και βαλθήκαμε να καπνίζουμε κρακ», θυμάται ο Ουάιτ. «Κατέβηκα στη ρεσεψιόν και εκλιπαρούσα τους πελάτες για έναν αναπτήρα, αλλά εκείνοι έβλεπαν τα χάλια μου και με απέφευγαν. Αποφασίσαμε να σπάσουμε το τραπέζι και την πόρτα της ντουλάπας, να ρίξουμε από πάνω μια κουβέρτα και να ανάψουμε φωτιά για να μη ξεμείνουμε. Σε τέτοια κατάντια σε φέρνει το κρακ, στα όρια της τρέλας και της αναισθησίας. Μετά την ήττα μου από τον Στίβεν Ντέιβις στον πρώτο τελικό, το 1984, έπεσα με τα μούτρα για τρεις μήνες». Ο Ουάιτ κέρδισε και τίτλο ευγενείας από το ανυποψίαστο Παλάτι το 1999. Καθαρός σήμερα, περιμένει να ζήσει από τα έσοδα της ανατριχιαστικής αυτοβιογραφίας του.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής