Ηλεκτρονική Έκδοση

Η κυβέρνηση ψάχνει «εθνική συναίνεση»

Ασπίδες και στηρίγματα στη σκακιέρα της ΑΟΖ

Εντείνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για την ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο

Η συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας δημιούργησε μια «ισχυρή και αποτρεπτική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς οξύνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τον ενεργειακό έλεγχο στην Αν. Μεσόγειο. Με ανίερες συμμαχίες οι οποίες απλώνονται από το καθεστώς του Ισραήλ που είναι βαμμένο με αίμα στην Παλαιστίνη μέχρι τη χούντα του στρατάρχη Σίσι στην Αίγυπτο... της μεγάλης καταστολής της αραβικής άνοιξης.

«Αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις διενέξεις για την ΑΟΖ με την Τουρκία και συστήνει προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς.

«Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις» σημειώνει σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» και προσθέτει: «Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα.

Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται».

Ελλάδα και Κύπρος με πάσα μυστικότητα πραγματοποιούν τις τρεις τελευταίες μέρες μεγάλη διακλαδική άσκηση στην Κύπρο. Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι στην άσκηση συμμετέχουν όλα τα διαθέσιμα μέσα της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και δυνάμεις του ελληνικού στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού. 

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι με την πολιτική και συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη. Επισημαίνει ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση, και παρατηρεί: «Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του '74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας».

Θεωρεί ως «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προπετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση». Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

Ο κ. Σαμαράς, θεωρεί πάρα πολύ ουσιαστική την αυριανή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο και εξηγεί: «Οικοδομεί τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Δεν στρέφεται κατά ενός οποιουδήποτε λαού. Αυτή η σταθερότητα αφορά όλους τους λαούς και την θέλουμε για όλους τους λαούς της περιοχής. Νομίζω πια το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι γι' αυτόν τον λόγο βρίσκουμε συνομιλητές και γι' αυτόν τον λόγο βρίσκουμε και ουσιαστικά περιθώρια σύγκλισης. Και συμφερόντων και απόψεων».

Σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αν ανακοπεί αυτή η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, το καταλαβαίνει ο καθένας -μην έχετε αμφιβολία- ότι αν βγαίναμε από αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της σοβαρότητας και της εξυγίανσης, τότε επόμενο είναι να επιστρέψεις σε μνημόνια, να μπεις στη διαδικασία της επαιτείας, της απομόνωσης της χώρας, της αίσθησης αδυναμίας της χώρας παγκοσμίως. Γιατί οι πάντες γράφουν γι' αυτό.

Γράφανε πριν, τώρα θα γράφουν δύο φορές, γιατί έχουμε φάει τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά. Αν επιστρέψουμε στον γάιδαρο θα είναι τραγικό. Και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα είχε φοβερές αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα.

Δηλαδή η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Φανταστείτε τώρα η Ελλάδα να επιστρέψει στα ιλιγγιώδη ελλείμματα, την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού, σε ανεξέλεγκτο χρέος. Εκεί που γίναμε προπύργιο σταθερότητας, να γίνουμε ο αδύναμος κρίκος ξανά, σε μια αποσταθεροποιημένη πλέον Μέση Ανατολή. Και, επομένως, ο καθένας αυτό να το σκεφτεί από μόνος του, ποια Ελλάδα θέλει.

Την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σταθερότητας ή την Ελλάδα, η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μια βέβαιη χρεοκοπία. Και πότε η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή; Νομίζω η απόφαση και η απάντηση είναι για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά».

Τι λένε τα αιγυπτιακά ΜΜΕ

«O πρωθυπουργός της Ελλάδας φθάνει αύριο στο Κάιρο για να συμμετάσχει στη τριμερή Συνάντηση Κορυφής μαζί με την Αίγυπτο και την Κύπρο» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Sada Al-Balad».

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν εκείνη που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της Αιγύπτου να αποκαταστήσει την εσωτερική της σταθερότητα και να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη διεθνή πολιτική. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο στην ορκωμοσία του Προέδρου Ελ Σίσι υλοποιώντας παράλληλα τον μηχανισμό της τριμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας συναντώνται οι τρεις ηγέτες στο Κάιρο", σημειώνει.

«Ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την κρίση στη Συρία και στο Ιράκ και την τρομοκρατική δράση και εξάπλωση των τζιχαντιστών, οι οποίοι δημιουργούν ήδη κίνδυνο διάχυσης αυτής της περιφερειακής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική αξιοποίηση των μηχανισμών εταιρικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή κυρίως εκείνης του "Μεσογειακού Διαλόγου". Η Ελλάδα ήταν και θα είναι πάντα το "προπύργιο της Ευρώπης" στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ανάλογα δημοσιεύματα παρουσίασαν και άλλες αιγυπτιακές ιστοσελίδες ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η «albawabhnews», η «youm7», η «alwafd» και άλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Αερ(ι)ομαχίες για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο
Σαμαράς: Συναντίληψη Αθήνας - Λευκωσίας
Ε.Ε.: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων
Συναντήσεις κορυφής στη σκιά της κρίσης και των πολέμων