Ηλεκτρονική Έκδοση

Ε.Ε.: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων

Απαιτείται επανάληψη των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης

Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ για τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αν δεν επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης.

Παλαιστίνιοι σε ό,τι απέμεινε από το σπίτι τους Παλαιστίνιοι σε ό,τι απέμεινε από το σπίτι τους "Αν δεν προχωρήσουμε στο πολιτικό μέτωπο, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε εκ νέου στη βία", δήλωσε η Μογκερίνι ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε μια περίοδο σφοδρής έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η παλαιστινιακή πλευρά της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ πόλης πλήττεται από το καλοκαίρι από ταραχές που έχουν ενταθεί επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας άνθρωπος, ο δέκατος από τον Ιούλιο, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Τετάρτη. Ο Παλαιστίνιος δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας. Το εξαιρετικά ευαίσθητο καθεστώς που διέπει την Πλατεία των Τζαμιών, η οποία αποτελεί τον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ όπως και ιερό τόπο του Ιουδαϊσμού, είναι στο επίκεντρο των εντάσεων, ωστόσο ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην κατάσταση.

Η Μογκερίνι επέκρινε έτσι τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. "Οι νέοι εβραϊκοί οικισμοί είναι κατά την άποψή μας εμπόδιο, αλλά κατά την άποψή μας υπάρχει επίσης, ή μπορεί να υπάρχει, πολιτική βούληση, όπως μόλις δήλωσε ο υπουργός, για να επαναληφθούν οι συνομιλίες και κυρίως οι συνομιλίες να παραγάγουν αποτελέσματα", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η Μογκερίνι αναφερόταν στον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβίγκντορ Λίμπερμαν που την υποδέχτηκε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ισραήλ
Για το ίδιο θέμα
Ασπίδες και στηρίγματα στη σκακιέρα της ΑΟΖ