Ηλεκτρονική Έκδοση

APEC - G20 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Συναντήσεις κορυφής στη σκιά της κρίσης και των πολέμων

Ανησυχίες για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού

Μαζί με την κρίση, την ανεργία και τη φτωχεια οξύνονται οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί, προειδοποιεί μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο ρώσος υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι το Σάββατο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο. Επίσης τετ α τετ θα έχουν ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

"Στις 8 Νοεμβρίου στο Πεκίνο, στο περιθώριο των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής του APEC προβλέπεται μια συνάντηση ανάμεσα στον Λαβρόφ και τον Κέρι", ανέφερε αυτή η ανώνυμη πηγή στους κόλπους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

Οι δύο άνδρες, πρωτεργάτες του διαλόγου ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον παρά τις κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία, είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στις 14 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Στη διάρκεια του 2014 συναντήθηκαν περισσότερες από 10 φορές.

Οι ηγέτες του περιφερειακού συνασπισμού Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου, συναντώνται στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Πεκίνο για το ετήσιο φόρουμ του APEC, στο οποίο θα είναι παρόντες οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Καμιά διμερής συνάντηση δεν προβλέπεται μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά το Κρεμλίνο δεν αποκλείει ανεπίσημες επαφές.

Τη σύνοδο κορυφής του APEC θα ακολουθήσει εκείνη της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

Συνάντηση Ιαπωνίας - Κίνας

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντηθούν στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας, οι σχέσεις των οποίων έχουν ψυχρανθεί από το φθινόπωρο του 2012 εξαιτίας εδαφικών αμφισβητήσεων, δεν έχουν πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Σύμφωνα με το NHK, "συγκεκριμένες προετοιμασίες" άρχισαν ενόψει της συνάντησης αυτής, την οποία επεδίωκε εδώ και μήνες ο Σίνζο Άμπε, αλλά αρνούνταν ως τώρα η Κίνα.

Ενα ιαπωνικό αεροπλάνο περιπολεί πάνω από τα νησιά Σενκάκου. Προφανώς, χωρίς να έχει υποβάλει σχέδιο πτήσης στην Κίνα... Ενα ιαπωνικό αεροπλάνο περιπολεί πάνω από τα νησιά Σενκάκου. Προφανώς, χωρίς να έχει υποβάλει σχέδιο πτήσης στην Κίνα... Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Νέους κινδύνους, οι οποίοι δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της κρίσης του καπιταλισμού, βλέπουν οι ηγέτες διεθνώς. Η ανεργία και οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών βρίσκονται στο κέντρο των ανησυχιών των ηγετών για το 2015, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη με τίτλο "Προοπτικές της παγκόσμιας ατζέντας" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Γενεύη.

Οι ανησυχίες αυτές βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις 10 κύριες τάσεις που αναμένουν για το 2015 αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στον κόσμο και ερωτήθηκαν από το Φόρουμ. "Η σημασία που αποδίδεται στην ανισότητα και την ανεργία", που είναι πρώτες στον φετινό κατάλογο, "δείχνει πως αυτές οι ανησυχίες επιδεινώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια", αναφέρει το Φόρουμ.

Χειρότερος μήνας ο Ιανουάριος Χειρότερος μήνας ο Ιανουάριος Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης πως δύο τάσεις έκαναν την εμφάνισή τους σ' αυτή την ετήσια μελέτη για πρώτη φορά αφότου άρχισε, το 2010.

Πρόκειται για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμου (4η θέση), όπως οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και την άνοδο του εθνικισμού (8η θέση).

Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις ανησυχούν επίσης σχετικά με το περιβάλλον. Έτσι η επιδείνωση της ρύπανσης στις αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκεται στην 6η θέση, ακριβώς μπροστά από τον πολλαπλασιασμό των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων. Ο φόβος της λειψυδρίας βρίσκεται στην 9η θέση, μπροστά από την αυξημένη σημασία της υγείας για την οικονομία, κάτι που καταδεικνύει "τη σχέση ανάμεσα σ' έναν πληθυσμό με καλή υγεία και μια υγιή οικονομία".

Το σημείο αυτό υπογραμμίζει την ανησυχία για τις λοιμώδεις νόσους, σύμφωνα με το Φόρουμ, σ' ένα πλαίσιο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης η οποία συνδέεται με την επιδημία του ιού Έμπολα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΠΟΦ)
Σύνοδος G20
Πολεμικές επιχειρήσεις
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Οικονομική κρίση
Φτώχεια
Για το ίδιο θέμα
Ασπίδες και στηρίγματα στη σκακιέρα της ΑΟΖ