Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναβλήθηκε η επίσκεψη του παλαιστίνιου πρωθυπουργού στη Γάζα

Γάζα: Εκρήξεις σε σπίτια και οχήματα στελεχών της Φατάχ

Τελευταία ενημέρωση:

Τουλάχιστον δέκα εκρήξεις έπληξαν σπίτια και αυτοκίνητα στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας μικρές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα ακύρωσε την προγραμματισμένη για το Σάββατο επίσκεψή του στη Γάζα, όπου θα συναντούσε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Φωτογραφία αρχείου (ROBERTO SCHMIDT / AFP) Φωτογραφία αρχείου (ROBERTO SCHMIDT / AFP)

Η Φεντερίκα Μογκερίνι θα επισκεφθεί τη Γάζα το Σάββατο, όμως θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Χαμντάλα αργότερα την Παρασκευή στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ε.Ε. 
 
Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο δράστης των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Επιστολή που είχε αφεθεί σε ένα από τα σημεία των εκρήξεων υπογράφεται από το Ισλαμικό Κράτος, όμως πηγές στη Φάταχ δηλώνουν ότι αμφισβητούν τη γνησιότητα της επιστολής και εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο οι δράστες να θέλουν να σπείρουν τον φόβο καλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα.
 
Η Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τις επιθέσεις, ενώ η ισλαμιστική Χαμάς έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια.
 
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από τις 6.30 το πρωί, σε διάστημα λίγων ωρών. Στόχος μιας από τις εκρήξεις ήταν ξύλινη εξέδρα που είχε στηθεί στη δυτική Γάζα ενόψει της εκδήλωσης για τη 10η επέτειο από τον θάνατο (στις 11 Νοεμβρίου του 2004) του Γιάσερ Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φάταχ.
 
Ο Αμπντάλα Αμπου Σαμχαντάνα, αξιωματούχος της Φάταχ, δήλωσε ότι η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία οκτώ χρόνια που η επέτειος του θανάτου του Αραφάτ θα τιμηθεί δημόσια στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν τον περασμένο Απρίλιο να σχηματίσουν κυβέρνηση συμφιλίωσης, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν βαθιές πολιτικές ρήξεις μεταξύ τους που χρονολογούνται από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε δια της βίας την εξουσία στη Γάζα, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φάταχ.
 
Η Χαμάς θεωρητικά εκχώρησε την εξουσία στη Γάζα κατά τον σχηματισμό στις 2 Ιουνίου κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετά τη συμφιλίωση με τη Φάταχ.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή